Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Vrouwen zijn keihard naar elkaar
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

Houden vrouwen
slutshaming in stand?

journaliste

Daphne van Rossum

E

Een filmpje van Milou Deelen (21) over slutshaming (vrouwen ongewenst uitschelden voor 'slet' of 'hoer') heeft een gevoelige snaar geraakt. Het onderwerp leeft. Het filmpje is 400.000 keer bekeken. Toch zijn het niet alleen mannen die schelden; uit onderzoek blijkt dat vrouwen hier minstens zo hard aan meedoen.

Slutshaming is een term uit Engeland waar 1 op de 5 meisjes ermee te maken. Dichterbij huis zijn cijfers niet bekend, maar het is en blijft een fenomeen wat veel vrouwen helaas kennen uit eigen ervaring. Als je meerdere bedpartners hebt gehad is er een kans dat je op deze manier bejegend bent. Milou maakte het filmpje, omdat ze een statement wilde maken tegen de slutshaming-cultuur die ze zag in haar studentenvereniging: 'jongens, dit is niet oké'. 

Afgelikte boterham

Hoewel het vaak jongens of mannen zijn die een vrouw als ‘hoer’ bestempelen kunnen vrouwen er ook wat van. Uit onderzoek van de Journal of Social and personal Relationships blijkt dat ook vrouwen die zelf meerdere bedpartners hadden andere vrouwen beoordelen omdat ze promiscue zijn. De algemene mores van mannen én vrouwen lijkt dan ook te luiden: 'Man is stoer en vrouw is hoer'. Dus een man stijgt in aanzien als hij met meerdere vrouwen wordt gezien, een vrouw wordt al snel weggezet als een 'afgelikte boterham'. 

We doen zelf dus ook mee aan die beeldvorming, door vrouwen die wisselende partners hebben zo te noemen. Het probleem ligt dus niet alleen bij mannen. In de film Mean girls legt de Amerikaanse Tina Fey (46) uit dat slutshaming zelfs nog schadelijker is als het door vrouwen wordt gedaan. Juist de beoordeling van de ene vrouw naar de andere is killing voor haar reputatie. "We moeten echt stoppen elkaar slet of hoer te noemen", roept Fey’s karakter. "Het maakt het oké voor jongens en mannen om dat ook te doen."

Seksualiteit

Ook uit een Britse studie blijkt dat vrouwen op social media even vaak  de woorden 'hoer' en 'slet' gebruikten, vaker nog zelfs dan mannen. Schrijfster Tracee Dunblazer zegt daarover: "Als vrouwen gelijkwaardig willen zijn aan mannen dan moeten we de assertieve aspecten van onze persoonlijkheid omarmen, ook onze seksualiteit."

Onder de reacties bij het filmpje van Milou Deelen maakt iemand een grapje: "Slutshaming is een vrouwelijke aangelegenheid. Een man belt gewoon niet meer terug." Vind jij ook dat wij als vrouwen meer solidair zouden moeten zijn? Dat we 'slutshaming' eigenlijk mogelijk maken door geen tegengeluid te bieden? Of heb jij je ook weleens op een dergelijke manier over iemand uitgelaten en heb je er nu spijt van? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!