Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Praat mee

Moeten we jongeren verplichten
iets voor de maatschappij te doen?

journalist

Maaike Schaap

I

In het kader van de grote landelijke vrijwilligersactie NLDoet steken vandaag en morgen talloze Nederlanders de handen uit de mouwen om maatschappelijke organisaties met allerlei klussen te helpen. VROUW-journaliste Maaike Schaap zou nog een stapje verder willen gaan en jongeren al vroeg willen verplichten om af en toe een actieve bijdrage aan de maatschappij te leveren. Wat vind jij daarvan?

Zelf heb ik als puber twee keer verplicht 'vrijwilligerswerk' moeten doen. De eerste keer was ik veertien jaar en hadden we een vrijwilligersproject op het voortgezet onderwijs. Samen met een vriendin en twee jongens moesten we de immens grote tuin van een oudere vrouw onder handen nemen. 

Ontzettend dankbaar

In eerste instantie gingen we er met een ontzettend chagrijnig gezicht naartoe. Hier is toch niets aan? Die houding veranderde snel. We mochten de heg knippen, bladeren uit het zwembad halen, paardenbloemen plukken (waar de vrouw thee van maakte) en grasmaaien.

De vrouw in kwestie was zó dankbaar dat ze ons overlaadde met lekkere thee, koekjes en chocolaatjes. Ze is inmiddels verhuisd, maar nog altijd als ik langs het huis rijd, speelt er een glimlach rond mijn lippen.

Demente ouderen

Op het mbo moest ik opnieuw vrijwilligerswerk doen. Ik was zeventien jaar, volgde een opleiding maatschappelijk werk en het was de bedoeling dat we in aanraking kwamen met een andere doelgroep. En dat gedurende honderd uur.

Ik kwam uiteindelijk als gastvrouw op een gesloten afdeling met demente ouderen terecht. De eerste keer vond ik het allemaal behoorlijk spannend. Demente ouderen? Ik had géén idee hoe ik daar mee om moest gaan.

Veel van geleerd

Uiteindelijk heeft het mij veel gebracht. Ik zorgde voor thee en koffie, las de krant voor en speelde spelletjes met de ouderen. Voor een mevrouw zong ik honderd keer ‘In een groen, groen, groen, groen knolle knolle land’, omdat ze dat zo mooi vond. Voor een andere mevrouw smeerde ik bij het avondeten haar broodjes en hielp haar met eten, omdat haar handen niet meer goed mee wilden werken.

Ik leerde er geduldig zijn en bange ouderen troosten als ze verdrietig waren. Maar bovenal leerde ik dat iets doen voor een ander je een heel goed gevoel kan geven. Ja, ik moest iedere keer weer uitleggen wie ik was en waar ik woonde, maar dat maakte niet uit. We deden gezellige dingen en ik won iedere keer weer hun vertrouwen. Ik deed iets voor een ander!

Verplicht vrijwilligerswerk

Ik ben daarom een groot voorstander van vrijwilligerswerk. De actie van NLDoet is natuurlijk een hartstikke goed initiatief, maar is maar twee dagen per jaar.

Zou het niet veel beter zijn om kinderen op het voortgezet onderwijs, maar ook op het mbo en/of hbo te verplichten een x-aantal uur maatschappelijk werk te doen? Of vind je dat jouw zoon of dochter vrijwilligerswerk moet gaan doen als hij of zij geen (bij)baan kan vinden? Wat vind jij? Praat mee! 

En, wat vind jij? Laat je horen!