Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Praat mee

Willen we eigenlijk wel
een vrouwelijke baas?

redacteur

Esther Derks

Z

'Zo zeldzaam zijn ze ook niet meer: vrouwen in een topfunctie. Toch is het nieuws als een vrouw in het bedrijfsleven aan de top komt.' Aldus de Emancipatiemonitor 2016. Maar vinden we dat eigenlijk wel prettig? Een leading lady op de werkvloer? Of hebben toch we liever een man aan de macht?

Uit dezelfde monitor komt naar voren dat 60 procent van de Nederlandse vrouwen het niet nodig vindt dat onze volgende premier een vrouw is.

Wat vinden we dan van maatregelen die kunnen worden genomen om meer vrouwen in hogere functies te krijgen? Nou, zo blijkt uit de monitor, we worden niet bepaald warm van de stelling: 'Grote bedrijven die weinig vrouwen in de top hebben, zouden moeten worden beboet.' Dat vinden we echt te ver gaan. 

Uitslag

Ook uit onze eigen enquête, die door meer dan duizend lezeressen is ingevuld, blijkt dat maar 1 op de 5 vrouwen liever een vrouwelijke dan een mannelijke baas heeft. En op de vraag: van welke vrouwen om je heen ontvang jij de meeste steun, komt ‘van mijn collega’s’ er met 3 procent bekaaid af. Wij vrouwen helpen elkaar niet of nauwelijks om hogerop te komen, zo lijkt het.

Toch werd op de vraag 'Vind jij dat wij solidair zijn met elkaar of denk je dat we elkaar afvallen?' door 47 procent geantwoord: ‘Ik denk dat we allemaal een zijn en elkaar moeten steunen.’

Waarom?

Er worden in de monitor meerdere verklaringen genoemd voor het feit dat er minder topvrouwen dan -mannen zijn. ''Het deeltijdwerken, dat werkende vrouwen gemiddeld jonger zijn en vrouwen werken minder als zelfstandige. Ook de ambitie om door te stromen naar topfuncties is bij vrouwen minder.''

En misschien is dat wel het uiteindelijke vraag: hebben we er wel behoefte aan om zelf aan de top te staan? 

Praat mee

Wat denk jij? Klopt het dat de Nederlandse vrouw niet zo de ambitie heeft om hogerop te komen? En heb jij liever een mannelijke of vrouwelijk leidinggevende? Of maakt het je niet uit? Laat het ons weten!


Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!