Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: 123rf
Praat mee

Wisseling van geslacht
levert bizarre reacties op

journalist

Marjolein de Jong

S

Schrijver Martin Schneider wisselde twee weken van e-mailhandtekening met zijn vrouwelijke collega en ontving compleet andere reacties. Hij was verbaasd over het seksisme waar hij op de werkvloer mee te maken kreeg. Maar het verbaasde hem nóg meer hoe normaal vrouwen dat lijken te vinden.

Het idee voor het experiment ontstond toevalligerwijs. Het viel Schneider op dat hij al enkele dagen onbeleefde en neerbuigende emailreacties van zijn cliënten ontving, waarna de schrijver zich realiseerde dat hij al een paar dagen reageerde vanuit een gezamenlijke inbox die hij deelde met zijn vrouwelijke collega Nicole; hij e-mailde dus uit haar naam.

Wisseling van geslacht

Zodra de klanten zich  realiseerden dat zij met een man communiceerden, verbeterde de toon drastisch. Schneider: "Positieve ontvangst: ineens bedankten zij mij voor mijn suggesties, reageerden direct en vonden mijn vragen plots 'geweldig'." Schneider raakte ervan overtuigd dat de verbeterde communicatie te danken was aan de wisseling van geslacht en het idee voor het experiment was geboren.

Twitter

Proef op de som

In de twee weken die volgden, was Schneider er naar eigen zeggen klaar mee. Hij kreeg neerbuigende reacties, werd niet serieus genomen en één van zijn cliënten vroeg in een zakelijke email zelfs of hij single was! "Ik realiseerde mij dat Nicole haar cliënten normaal gesproken eerst moet overtuigen om haar te respecteren." In tegenstelling tot Nicole, die de meest productieve weken van haar leven had doordat haar cliënten dachten dat zij een man was.

Praat mee!

Wij zijn benieuwd naar jouw ervaring op dit gebied. Heb jij weleens het idee dat je anders wordt behandeld dan een mannelijke collega? Dat jij toch nét even een andere reactie krijgt? Om nog maar te zwijgen van het verschil in salaris… Of valt het bij jou op de werkvloer wel mee met geslachtsongelijkheid? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!