Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hollandse Hoogte
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

'Niet vaccineren?
Dan ook geen crèche!'

journaliste

Eline Doldersum

N

Niet alleen in Nederland leidt het vaccineren van kinderen tot felle discussies, maar ook over de landsgrenzen laait de discussie regelmatig op. Zo wil de Australische premier kinderen die níet gevaccineerd zijn weren van de kinderopvang. 

Op dit moment is het in Australië, net als in Nederland, niet verplicht om je kind te laten vaccineren. Als het aan de Australische premier Malcolm Turnbull ligt komt daar snel verandering in en zijn in de toekomst alléén kinderen die ingeënt zijn welkom op het kinderdagverblijf.

Vechten voor zijn leven

Moeder Nicole Gommers is groot voorstander van dit voorstel. Haar zoontje was 9 maanden toen hij op de crèche mazelen opliep. "Vanwege zijn leeftijd had hij nog geen BMR-prik gehad, die krijg je immers pas met 14 maanden. Dus was hij de pineut toen hij op de crèche in aanraking kwam met een kind waarvan de ouders de inenting overbodig vonden."

Het zoontje van Nicole werd na de besmetting doodziek. "Hij kreeg ernstige complicaties, waaronder een zware longontsteking en een beginnende ontsteking van het hart, en heeft in het ziekenhuis gevochten voor zijn leven. Het is kantje boord geweest, echt een afschuwelijke ervaring. Mijn kind was er gewoon bijna niet meer geweest..."

Vaccinatie weigeren

Nicole vindt dat ouders bewust een risico nemen door vaccinatie te weigeren. Je eigen kind kan ziek worden, maar ándere kinderen ook. Ik vind dan ook dat het recht van ouders die niet willen inenten, of dat nou uit geloofsovertuiging is of omdat zij denken dat vaccinaties slecht zijn voor de gezondheid, nooit boven het recht op gezondheid van mijn kind mag gaan."

"Mijn zoon is inmiddels wat groter en heeft al zijn vaccinaties gehad, maar als ik opnieuw een kwetsbare baby naar het kinderdagverblijf zou moeten brengen, zou ik zeker willen weten dat hij daar veilig is en niet in aanraking komt met kinderen die het Rijksvaccinatieprogramma niet volgen. Ik ben absoluut voor selectie 'aan de poort'. Niet inenten? Dan ook geen crèche!"

Vaccinatiepapieren

Gjalt Jellesma, voorzitter van de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) vindt dat we in Nederland nog iets kunnen leren van Australië. "Het niet vaccineren blijft een probleem. Het zijn niet meer alleen mensen uit de Biblebelt die vaccinaties weigeren, maar ook hoogopgeleide ouders uit Amsterdam. Deze kinderen vormen een groot risico voor andere kinderen op een crèche."

Al is een verbod volgens Jellesma een stap te ver. "Ik denk dat kinderdagverblijven moeten beginnen met het bieden van meer openheid over vaccinaties. Verplicht ouders - bij aanmelding - tot het tonen van de vaccinatiepapieren. Dan kan een crèche andere ouders op de hoogte stellen als er een niet-gevaccineerd kind op de crèche aanwezig is."

Meer openheid

"Zo kom je als ouder niet voor levensbedreigende verrassingen te staan. Dat mág gewoon niet gebeuren. Dan heb je als ouder de bescherming van je kind totaal niet meer in de hand. Door meer openheid te bieden, kunnen ouders zélf beslissen of ze hun kind naar een kinderdagverblijf brengen met niet-gevaccineerde kinderen."

"Bovendien denk ik dat het zéker niet verkeerd is om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn wat betreft het weigeren van niet-gevaccineerde kinderen. Het is een discussie die nog aan het begin staat, maar één die zeker de aandacht verdient van de overheid, want het niet vaccineren van kinderen is een trend die niet zomaar stopt."

Wat vinden jullie hiervan? Vinden jullie ook dat een kinderdagverblijf niet-gevaccineerde kinderen moet kunnen weigeren? Praat met ons mee!


En, wat vind jij? Laat je horen!