Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

Zijn we te weinig
geënthousiasmeerd voor het moederschap?

journalist

Maaike Schaap

N

Niet al te lang geleden was het vrij gebruikelijk op jonge leeftijd (te proberen) een gezin te stichten. Tegenwoordig lijken we eerst carrière te willen maken, eer we aan kinderen beginnen. Een mentaliteitsverandering, aldus Sophie Hilbrand vandaag in een interview met Volkskrant Magazine: "Voor het moederschap zijn we veel minder geënthousiasmeerd. Dat kon wel wachten...". 

Sophie Hilbrand (41) werd na de geboorte van haar tweede kindje hard met haar neus op de feiten gedrukt. "Een gezin stichten en daarnaast ook nog eens verdergaan met je carrière: dat gaat niet zomaar."

In de huidige tijdsgeest lijkt ons op het hart gedrukt te worden dat we eerst carrière moeten maken. Een slimme meid is 'immers op haar toekomst voorbereid'. Eerst studeren, een aantal jaar werken en dan wellicht pas ergens na je dertigste nadenken of je wel of geen gezinnetje zou willen stichten. En als dat gezin er eenmaal is, dan blijft die carrière een belangrijke plek spelen in ons leven. Dat geven we niet zomaar op als er eenmaal kinderen zijn.

Sophie Hilbrand | Foto: Hollandse Hoogte

Een herkenbaar scenario voor Sophie. Na de geboorte van haar kinderen stoomde de presentatrice op professioneel vlak vrolijk door, totdat ze door een burn-out maanden thuis kwam te zitten.

"Ik veranderde mijn levensstijl niet nadat mijn eerste kind was geboren en ook niet na de tweede. Ik dacht: dat doe ik er wel even bij. Maar de omslag naar een gezin bleek groot. Mijn generatie is opgevoed met het idee van carrière moeten maken, kinderen kwamen later wel. (...) En nu zitten vrouwen van tegen de 40 aan de ivf omdat de carrière voorging. Voor het moederschap zijn we veel minder geënthousiasmeerd. Dat kon wel wachten; we hadden als generatie vrouwen eindelijk de mogelijkheid om te werken."

Beter voorbereid

Toen de presentatrice tegen een burn-out aanliep, kwam pas het besef dat ze eigenlijk beter voorbereid aan het moederschap had willen beginnen.

"Dan had ik er beter over nagedacht hoe ik de eerste periode met kleine kinderen had willen doorbrengen. Ik vind het nogal een meerwaarde, moeder zijn. Als ik naar mijn kinderen kijk en denk: jullie hebben in mijn buik gezeten, dan geeft mij dat een fantastisch gevoel. Dat het bevredigend kan zijn fulltimemoeder te zijn, kwam eerst niet eens in me op. Met de kennis van nu zou ik na de bevalling - hier met die baby! - drie maanden in het park gaan wandelen."

Praat mee

Herken jij je in het verhaal van Sophie? Praat hieronder mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!