Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Gelukkige vrouw
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

Vertel eens... Hoe eerlijk ben jij
over je gemoedstoestand?

Redactie VROUW

W

We zijn een supergelukkig landje. Volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lachte ook in 2016 het leven 88% van de Nederlanders toe, een cijfer waarmee je vandaag - de Internationale dag van het geluk - naar buiten kunt komen. Maar kloppen de cijfers wel en doen we niet vaak alsóf we gelukkig zijn?

Volgens psycholoog Jeffrey Wijnberg doen we er verstandig aan om enige kanttekeningen te plaatsen bij die cijfers. "Ze zijn vooral goed voor de krantenkoppen", stelt hij. "De vraag is: 'Hoe eerlijk zijn mensen over hun gemoedstoestand?'"

Allesbehalve rozengeur en maneschijn

"Amerikanen zijn op dat gebied goede toneelspelers en wij zijn nogal geneigd om veel van hen over te nemen. Vraag Donald Trump hoe zijn huwelijk is en hij zal antwoorden: 'Great!'. Terwijl ik toch stellig de indruk heb dat het allesbehalve rozengeur en maneschijn is in zijn relatie. Er zijn veel ras-optimisten en ontkenners onder ons."

Uit het CBS-onderzoek blijkt dat 92% van de Nederlanders met een relatie beweert gelukkig te zijn. Maar daar kunnen ook gevalletjes tussen zitten van schijn bedriegt, zegt Wijnberg. "Ik ken mensen met een heel slechte relatie en als ik vraag of ze gelukkig zijn antwoorden ze: 'O ja hoor'. Daar kun je niet te veel waarde aan hechten."

Solo door het leven

Landgenoten met een partner zijn gemiddeld gelukkiger dan zij die solo door het leven gaan, zeggen ze: 92% tegenover 79%. Dit percentage blije stelletjes daalt naar 65% wanneer sprake is van onvrede in de relatie. Dat roept bij het CBS de vraag op: 'Zijn minder gelukkige mensen automatisch vaker ontevreden over hun partners of leidt een slechte relatie tot minder geluk?'

Wijnberg stelt daar andere vragen tegenover: "Hoe bepalend zijn factoren als vastigheid en toekomstperspectief voor geluk? En wanneer informeer je naar de gemoedstoestand van iemand met een gebroken relatie?"

Gedumpt

"Is de persoon net gescheiden, dan voelt het alsof zijn of haar toekomst aan barrels is geschoten. Andersom kan ook. In het begin de scheiding als verlossing zien en later tot het besef komen: 'Wat nu?'"

Relevant is volgens de VROUW-psycholoog ook of je bent gedumpt of hebt gedumpt. "Zat je in een beroerde relatie en besluit je partner om jou te dumpen, dan komt de klap nog harder aan. Ik adviseer dan vaak: 'Dump terug!' Doe alsof jíj de knoop hebt doorgehakt. Dat kan helend werken."

Hoe gelukkig ben jij? En doe je weleens alsof je gelukkig bent als mensen het vragen, gewoon om de schijn op te houden? Of ben je altijd eerlijk als iemand aan je vraagt hoe het gaat? Praat mee!


En, wat vind jij? Laat je horen!