Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hollandse Hoogte
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

Dè oplossing als je kind nooit
voor een partijtje wordt uitgenodigd

journaliste

Eline Doldersum

S

Stel je eens voor dat jouw kind nooit wordt uitgenodigd op een kinderfeestje. In Groningen hebben ze voor deze kinderen dé perfecte oplossing bedacht. 

Een kind dat buiten de boot valt, op geen enkel partijtje wordt uitgenodigd... In iedere klas zitten wel een paar buitenbeentjes die tijdens hun (basis)schooltijd elk feestje aan hun neus voorbij zien gaan.

 

Amper een uitnodiging

Ik kan me nog goed herinneren dat er een meisje bij mij in de klas zat dat niet goed in de groep lag. Als een van de weinige meisjes kreeg ze dan ook amper een uitnodiging voor de vele kinderfeestjes die er gedurende het jaar werden gegeven. 

Als kind ben je dan al snel geneigd om met de groep mee te lopen. Niemand gaf haar een uitnodiging, dus waarom zou ik haar wel uitnodigen voor mijn prinsessenfeest? Mijn moeder dacht daar heel anders over en vond dat ik dat meisje móest uitnodigen. Toen begreep ik dat niet zo, nu wel.

Buitensluiten

Nu ben ik mijn moeder alleen maar dankbaar dat het meisje wél op mijn feestje mocht komen. Want zeg nou zelf: niemand wil toch buiten de boot vallen? Volgens Laura Batstra, hoofddocent orthopedagogiek, is het zelfs een van de ergste dingen die een kind kan overkomen. 

Om ervoor te zorgen dat kinderen niet langer worden buitengesloten heeft de Groningse een bijzonder project op touw gezet. Samen met ouders en scholen organiseert ze twee tot drie keer per jaar een klassenfeest voor álle kinderen in de klas. 

Gezamenlijke feestjes

Tijdens dit festijn worden de verjaardagen gevierd van meerdere kinderen uit de klas. Batstra hoopt hiermee een voorbeeld te zijn. "We hopen dat het feest ouders zal inspireren om af en toe met andere ouders een verjaardagsfeestje te geven voor de hele klas", vertelt ze in het Dagblad van het Noorden.

Ze is ervan overtuigd dat de klassenfeestjes een goede invloed hebben op de ontwikkeling van kinderen. "Door gezamenlijke feestjes geven ouders het goede voorbeeld en werken we aan een sociale samenleving waar plek is voor iedereen", aldus Batstra.

Praat mee

Wij zijn heel benieuwd hoe jij dat doet: zorg je dat jouw kind iedereen uitnodigt, stuur je het een beetje, of laat je 'de gastenlijst' aan hem/haar over? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!