Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Is de zomertijd nog wel van deze tijd?
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

Is het verzetten van de klok
straks verleden tijd?

journaliste

Daphne van Rossum

G

Goed nieuws. Inwoners uit de EU kunnen tot 16 augustus hun mening over de zomertijd - die dit jaar begon op 25 maart - kenbaar maken. De uitkomst telt mee in het besluit over het afschaffen of handhaven van het systeem in de hele EU. Zelf ben ik mordicus tegen het jaarlijkse tweemaal verzetten van de klok; mijn kinderen zijn twee keer per jaar minimaal een week van de leg. Het betreft tevens een (minimaal) honderd jaar oude maatregel. Is het verzetten van de klok nog wel van nu?

De eerste praktische toepassing van de zomertijd was door het Duitse Keizerrijk gedurende de Eerste Wereldoorlog.* In 1977 werd - na een pauze van dertig jaar - de zomertijd opnieuw ingevoerd, volgens voorstanders 'om energie te besparen'. "Omdat het ’s avonds langer licht blijft, is er minder stroom nodig voor verlichting." Maar dat energiebesparende effect is inmiddels omstreden.*

Kinderbedtijd verschuiven

Vooral voor kinderen werkt het verschuiven van de klok ontregelend. Zit je net lekker in een schema mis je ineens een uur. Echt niet dat je wakkere kinderen om 20 uur moe zijn. Collega Hanna ziet het voordeel wel: "Mijn zoontje wordt elke dag om 4 of 5 uur wakker, ik hoop dat hij nu eens door gaat slapen tot 6 uur."

Deskundigen raden aan de kinderbedtijd steeds met 15 minuten op te schuiven. Daar kun je vandaag al mee te beginnen. Andere tips zijn om het in de slaapkamer vroeg donker te maken: gordijnen dicht, lampje aan en een verhaaltje vertellen. En vervolgens in de ochtend zorgen voor veel licht in diezelfde slaapkamer.

Praat mee

Anouk Verhaaff is fel tegen het verzetten van de klok. Ze heeft handtekeningen opgehaald met haar actiegroep Stop de zomertijd en overhandigde de petitie aan Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA).

De mbo-docente ziet in de praktijk wat het steeds wisselen van de klok doet met haar leerlingen. Door haar lesschema kan ze niet schuiven met haar uren: "Dan gaat de wekker voor mijn gevoel niet meer om half zes, maar om half vijf", zegt ze in De Telegraaf. "Ik ben altijd moe tot aan de zomervakantie. Want dan hoef ik m’n bed niet meer uit. Maar daarna begint het hele geneuzel weer, totdat alles eind oktober weer normaal wordt."

Wat vind jij van de zomertijd? Zijn jouw kinderen daardoor ook van de leg? En stem jij voor afschaffen of voor handhaven? Praat mee! 

*Bron: Wikipedia

En, wat vind jij? Laat je horen!