Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Kinderen straffen voor schelden met kanker: taak van agent of de ouder?
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

Kinderen straffen die schelden met kanker:
taak van agent of ouder?

journalist

Elien Andersen

W

Wijkagent Jelle van Heerikhuize bekeurde zondag een jongen die 'al kanker roepend over straat liep'. Moreel gezien is er misschien niets mis om kinderen een lesje te leren, maar is dit de taak van een (wijk)agent?

Volgens RTL Nieuws had de agent in kwestie het helemaal gehad met de jongen en was het de eerste keer dat hij iemand hiervoor op de bon slingerde. Toen hij de jongen erop aansprak, reageerde hij verontwaardigd. Ook gaf hij aan dat het nergens in 'de wet' staat, dat hij niet mag schelden met kanker. Dat was alleen een misvatting.

Vloekverbod

Want dat het niet in het Wetboek van Strafrecht staat klopt, maar in de Algemene Plaatselijke Verordening van Ermelo staat het wel. Sterker nog, er zijn 16 gemeentes in Nederland die een vloekverbod in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) heeft staan. Ingrijpen zoals deze wijkagent deed, kan daar dus al. Maar... Nederland kent 388 gemeenten!

Schelden met kanker is iets dat je niet doet. Niet als volwassene, en ook niet als kind. Ik denk dat iedereen het daarover roerend eens is. Een paar maanden geleden scheerde een moeder het hoofd van haar dochter kaal, omdat ze een ander kindje met kanker, had gepest. Het kaalscheren werd gefilmd en de video hiervan stond op Facebook en ging viral

Moreel besef

Vind jij dat een vloekverbod te ver gaat? Want hebben (kleine) kinderen al een moreel besef van wát ze eigenlijk zeggen? Moeten we ze net zo hard aanpakken als volwassenen? En is dit dan de taak van een agent? Wij zijn nieuwsgierig naar jouw mening. Laat weten wat jíj vindt!

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!