Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Iris Loonen
Praat mee

Bestaat er een goede reactie
op een slechte diagnose?

journaliste

Hester Zitvast

J

Je kunt je op veel zaken voorbereiden, maar niet op het horen van een slechte diagnose. Barst je in tranen uit? Weet je niets te zeggen? Of ontken je glashard wat je zojuist gehoord hebt. Uit onderzoek van Kantar Public, uitgevoerd in opdracht zorgverzekeraar Zilveren Kruis, blijkt dat een op de vier mensen verrast is door zijn/haar reactie na het horen van een slechte diagnose.

Ben je altijd nuchter en relaxed? Dan kan het zomaar zijn dat je de emoties in de spreekkamer van de arts volledig de vrije loop laat. Omgekeerd kan iemand die de tranen altijd heel hoog heeft zitten, volledig dichtklappen bij slecht nieuws op gezondheidsgebied. 

Dooddoeners

En dan heb je ook nog de partner en familieleden. Hoe reageren zij? Het is verleidelijk te vervallen in clichés en dooddoeners, maar je hebt ook nog eens je eigen kersverse emoties om te verwerken.

Wat moet je zeggen? Hoe stel je iemand gerust? En wat als je nét de verkeerde snaar raakt? Een op de drie patiënten zegt namelijk niets te kunnen met de respons van naasten, hoe lief bedoeld ook. En een op de tien patiënten voelt zich zelfs totaal niet begrepen door de omgeving.

Liefdevolle blik

Het ligt het meest voor de hand om adviezen te geven. De simpelste, waarschijnlijk meest gebruikte (maar ook nietszeggende) is toch wel 'Doe rustig aan'. Tja, wat moet je daar mee? Bestaat er wel iets als de perfecte reactie?

Volgens Harry van de Wiel, hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, doe je er verstandig aan jezelf niet op te dringen, maar wel in beeld te blijven. En weet je niet wat je moet zeggen? Zeg dát dan gewoon. Onderschat daarbij ook de kracht van de liefdevolle blik niet.

Praat mee

Heb jij wel eens een slechte diagnose gekregen en hoe reageerde je daarop? En je naasten? Was je tevreden met hun reactie? Of reageerden er mensen in je omgeving juist volledig verkeerd?

Hoe reageer je zelf als iemand slecht nieuws heeft gekregen? Schiet je dan in de dooddoeners ('Het komt wel goed') of heb je, misschien wel ingegeven door ervaring, een wijs en gewaardeerd woordje klaar? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!