Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Downdaten is tegenwoordig heel gewoon
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

Hij werkt in de bouw,
zij is advocate

Redactie VROUW

H

Hij werkt in de bouw en zij is advocate. Steeds meer hoogopgeleide vrouwen kiezen een partner met een lager opleidingsniveau, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vind jij het opleidingsniveau belangrijk of let jij op andere dingen?

Nog altijd is de man gemiddeld de hoogst opgeleide partner: in 34% van de relaties heeft de man het hoogste diploma op zak. Maar vijftien jaar geleden was dat nog 38%. Ook steeg het aantal vrouwen met een betere opleiding dan haar partner van 22% in 2003 naar 24% in 2016.

Steeds meer vrouwen

Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, dat onderzoek deed naar getrouwde of samenwonende mannen en vrouwen van boven de 25. Dat steeds meer vrouwen hoger opgeleid zijn dan hun partner, hangt volgens het bureau samen met het gemiddelde onderwijsniveau.

Dat stijgt bij vrouwen veel harder dan bij mannen; het aantal vrouwen met een bacheloropleiding of hoger steeg van 20 naar 30%, bij de mannen ging dit van 27 naar 33%.

Zij is advocaat, hij stucadoor

Volgens Michel Mode, relatietherapeut in Voorburg, kan een te groot verschil in opleiding tot problemen leiden. "Maar dat hoeft absoluut niet", vertelt hij. Het is maar net hoeveel waarde je daaraan hecht."

Hij noemt het 'klassieke voorbeeld' van de vrouw van de dokter. "Steeds vaker, en gelukkig maar, zie je dat het ook andersom het geval is: zij is advocate en hij stukadoor, om maar iets te noemen."

Je ei niet kwijt kunnen

Mode legt uit: "Stel: één van de twee heeft een moeilijke, verantwoordelijke baan en de partner doet iets eenvoudigers. Het kan dan voor de eerste wel eens frustrerend zijn om thuis zijn of haar ei niet kwijt te kunnen."

"Aan de andere kant: je kunt je ook voorstellen dat het juist fijn is om die verantwoordelijkheid op het werk te laten en thuis gewoon genegenheid te zoeken. Zoveel mensen, zoveel wensen."

Emotionele intelligentie

Verschillen zullen er altijd zijn, legt Mode uit: "De één kan harder lopen dan de partner, die dan misschien weer wat assertiever is. Niets is zo persoonlijk als wat je zoekt in een relatie."

Want om een gesprek te voeren, hoef je niet hoogopgeleid te zijn, vertelt de relatietherapeut. "Luisteren, elkaar aanvoelen heeft niets met opleidingsniveau te maken. Dat gaat om emotionele intelligentie en die krijg je op een universiteit niet beter aangeleerd dan op een mbo."

Emotionele band is exclusief

Hij noemt het voorbeeld van het begrijpen van kwantummechanica of het kunnen maken van een diepe politieke analyse. "Dat is niet exclusief bedoeld voor in een relatie. Dat kun je ook met anderen."

"Wat wel exclusief voor je partner is, is de emotionele band. En natuurlijk helpt het dan wel als je op hetzelfde niveau kan denken en communiceren, maar daarin tref je elkaar in het midden." Lachend: "Zoals eigenlijk altijd in een relatie."

Praat mee

Heb jij een partner die lager is opgeleid of heb je die wel eens gehad? Is opleidingsniveau iets waarmee je rekening houdt in je partnerkeuze?

Tekst: Niels Kalkman. Lees het hele verhaal vandaag ook in 'De Telegraaf'.


Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!