Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Herman Wouters
Praat mee

'Een boete voor stoepkrijten?
Wat een kinderachtig verbod!'

journaliste

Hester Zitvast

I

In vrijwel geheel Nederland is stoepkrijten in openbare ruimten verboden, zo staat in de Algemene Plaatselijke Verordening te lezen. Een kind kan dan in theorie een boete van 140 euro krijgen. Dj Gerard Ekdom vond dit zo belachelijk dat hij 5 april uitriep tot een Stoepkrijtdag. De kinderen van Hester Zitvast deden fanatiek mee.

Stoepkrijt. Het is van dat speelgoed dat iedereen met kleine kinderen in huis heeft, wat iedere ouder min of meer vervloekt, maar waar iedere ouder zo nu en dan ook weer een licht genoegen in schept om er even lekker mee te kleuren. Even samen met je kleintje creatief doen op de straatstenen. Geef het maar toe, dat kan best heel ontspannend werken.

Klein huishoudelijk leed

Maar stoepkrijt heeft dus ook een negatieve kant. Allereerst gaat je kind er altijd in zitten en krijg je na het spelen dus weer een stoffig roze, blauw, groen en geel kind binnen, dat dan - als je even niet oplet - met die stoffige look op je schone bank gaat zitten.

Of  ze gaan even met die pastelgekleurde handjes langs je vers gestuukte muur. Geen drama, maar het valt toch onder de categorie 'klein huishoudelijk leed'.

Stoepkrijthooligan-oorlog

En laten we eerlijk zijn: die tekeningen voor je deur zijn niet altijd even fraai. Heb je een creatief vaardig kind, dan is het misschien wel genieten maar heb je - zoals ik - een zoon met een voorliefde voor een bepaalde niet nader te noemen voetbalclub, dan wordt dat dus met grote letters op je stoep gekalkt.

Nou en daar gaan dus weer buurkinderen die voor een andere club zijn overheen, waardoor het uiteindelijk een soort stoepkrijthooligan-oorlog wordt voor je deur. Daar zit je niet altijd op te wachten.

Goedgekeurd speelgoed

Maar als we de voors en de tegens tegen elkaar wegstrepen, dan kunnen we toch onder de streep gewoon met z'n allen concluderen dat stoepkrijt onschuldig is?

Het maakt geen herrie. Het kan niet - zoals een voetbal wel kan -  door je ramen vliegen, je kunt er geen been bij breken... Het is wat mij betreft goedgekeurd kinderspeelgoed.

Zure buren

Toch komt een deel van ons land in protest en is stoepkrijt vrijwel in alle openbare ruimten verboden. Een typisch voorbeeld van doorgeslagen regelgeving als je het mij vraagt. Wat gaat de politie doen?

Kostbare tijd vrijmaken om kleuters (of dan hun ouders) op de bon te slingeren? Creatieve stoepkrijtkunstenaars die straten op indrukwekkende wijze opleuken met een kunstwerk verhinderen hun werk te doen? Kom op zeg, één regenbuitje en je ziet er niets meer van!

Praat mee

Zo'n verbod geeft zure buren alleen maar een stok om mee te slaan. Er wordt immers een overtreding begaan en dat nodigt, als je 'die drukke kinderen van hiernaast' toch al zat bent, uit tot bellen. Onder meer GroenLinks pleit voor een stop op het 'kinderachtige' verbod. Ik ook.

Hoe denk jij erover? Versiert jouw kind de straat regelmatig met hinkelbanen, speurtochten, kunstwerken of een zelfgeschreven gedicht? Wat vind je daarvan? Ooit klachten van de buren gehad? Of ben jij zelf een 'boze buur'? Praat mee over het stoepkrijtverbod!

En, wat vind jij? Laat je horen!