Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Appen in de auto met kinderen achterin is levensgevaarlijk volgens Veilig Verkeer Nederland.
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

'Mama, je mag niet
appen in de auto'

journaliste

Daphne van Rossum

J

Je ziet met een schuin oog een 'spoedberichtje' van je collega binnenkomen. Je hebt je kinderen net opgehaald van de oppas en ze zitten achter in de auto. Bij het verkeerslicht pak je je telefoon en typt snel twee woorden in. Dat kan toch wel even? Je dochter zegt berispend: 'Mama, je mag niet appen in de auto'. Herkenbaar?

Veilig Verkeer Nederland (VVN) vindt dat een dergelijke situatie nooit mag voorkomen. Mensen die met kinderen in de auto zitten en naar hun smartphone grijpen moeten 460 euro boeten krijgen, het dubbele van mensen die geen kinderen in hun auto vervoeren.

Stok achter de deur

Volgens Veilig Verkeer moeten ouders het goede voorbeeld geven. Als ze dat niet uit zichzelf doen, dan maar met deze kostbare stok achter de deur. De organisatie bespreekt de plannen met de politiek.

Demissionair minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu was al dat ge-app achter het stuur al langer zat en was voorstander van de techniek die voorkomt dat automobilisten al rijdend hun telefoon kunnen bedienen. 

Praat mee

Veilig Verkeer Nederland en Transport en Logistiek Nederland riepen eerder chauffeurs van bedrijfswagens op om deze zogenaamde 'Safe Drive Pod in gebruik te nemen. Dat is een apparaatje dat je smartphone in een rijdende auto blokkeert. Nu is alleen het bedienen van een telefoon in de hand verboden.

Vind jij ook dat appende mensen met kinderen hard moeten worden aangepakt? Of zou het niet moeten uitmaken of je wel of geen kinderen vervoert? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!