Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hollandse Hoogte
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

In hoeverre moeten scholen
meehelpen opvoeden?

journalist

Marjolein de Jong

W

Wanneer het op de opvoeding van kinderen aankomt, roepen mensen al snel dat ook scholen daarin hun beste beentje voor moeten zetten. Maar ligt de verantwoordelijkheid van de opvoeding niet bij de ouders zelf? En moeten leerkrachten niet gewoon leren lezen, schrijven en rekenen?

Gisteren zijn er zo’n 2000 mensen afgekomen op een demonstratie in Arnhem tegen homogeweld. De aanleiding was een mishandeling in dezelfde stad, waarbij twee homo’s in elkaar werden geslagen simpelweg omdat zij hand in hand liepen. Barbara Barend, de bedenker van de actie #handinhand, betoogde daar dat een stukje opvoeding omtrent homoseksualiteit bij de scholen ligt.

Eerder riep zij in RTL Late Night docenten op om op de eerstvolgende voorleesdag op school kinderboeken over homo’s voor te lezen. Ze hoopt dat kinderen zo leren dat homoseksualiteit normaal is. "Je hoeft een kind niet uit te leggen dat een vrouw het met een vrouw doet."

Lesgeven of opvoeden?

Maar met haar uitspraken rijst de vraag in hoeverre dat stukje opvoeding de verantwoordelijkheid van de school is. Want er wordt van alles geroepen wat kinderen moeten leren op school, maar dat gaat wel af van de lestijd voor andere vakken. En ook onder leraren is het een veelgehoord geluid dat zij té veel tijd kwijt zijn met het opvoeden van kinderen in de klas, in plaats van met lesgeven zelf.

Praat mee

Wij zijn benieuwd wat jij hiervan vindt. Moeten scholen bijdragen aan de opvoeding van een kind? En zo ja, waar ligt dan de grens? Of vind jij dat de verantwoordelijkheid van de opvoeding helemaal bij de ouders thuishoort? En dat scholen kinderen moeten leren lezen, schrijven en rekenen? Praat mee!


En, wat vind jij? Laat je horen!