Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Baby in bedje
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

Niemand laat zijn eigen kind alleen...
Of wel?

journaliste

Eline Doldersum

H

Het was dé discussie op een feestje afgelopen weekend. Je baby een avond alleen thuis laten met een babyfoon, zou jij het doen?

Een kersverse moeder trok de aandacht toen ze vertelde dat er die avond niemand bij haar 6 maanden oude dochtertje was. Het meisje lag heerlijk te slapen en via de babyfoon kon ze haar kleintje prima in de gaten houden.

Alleen thuis

Nou was het feestje wel bij haar om de hoek maar toch kreeg ze met haar 'digitale oppas' een storm aan kritiek te verduren. Veel van de moeders vonden het onverantwoord om zo'n kleintje alleen thuis te laten. Wat als de babyfoon het zou begeven, er brand zou uitbreken of iemand zou binnensluipen?

Al waren er tijdens het feestje ook moeders die opbiechtten hun kleintje weleens alleen thuis te laten tijdens een snelle boodschap of wandeling met de hond. "Want zelfs als je thuis bent kunnen er ongelukken gebeuren. Maar als je in de buurt blijft en een goede babyfoon hebt, kan er maar weinig fout gaan", redeneerden ze.

Buiten bereik

Dat er wel degelijk iets fout kan gaan, vertelde collega M. Zij en haar vriend lieten hun kleuter voor een borrel op een half uurtje fietsafstand ook alleen thuis met een babyfoon, maar troffen bij thuiskomst een Post-it op de voordeur. "Ons kind was wakker geworden, en ontdekte na het plassen dat wij er niet waren."

"Toen is ze gaan huilen. Maar omdat dat buiten het bereik van de babyfoon was, hoorde de buurvrouw links van ons - waar de babyfoon stond - het niet. Ons kind is toen de voordeur uit gelopen en vervolgens door onze ándere buren huilend bij de lift aangetroffen. Daar heeft ze even op de bank gezeten."

Langs het IJ

"Toen wij haar twintig minuten later kwamen ophalen, keek de buurvrouw mij aan met een blik die mij bijna doodde... Ze dacht namelijk dat wij zonder maatregelen te treffen waren uit gegaan. Bij het weggaan had ik nog overwogen om de voordeur op slot te doen. Dan was ze misschien heen en weer gaan lopen en had de babyfoon haar huilen opgepikt, maar opsluiten vond ik geen prettig gevoel."

"Nu had het echter gekund dat ze in haar pyjama langs het IJ was gaan lopen. Gelukkig waren de buren rechts van ons dus thuis. En die babyfoon? Die stond de volgende dag op Marktplaats. Want no way dat onze dochter dat ding nog wilde zien. Na al die jaren weet ze het nog!""

Praat mee

Wij zijn heel benieuwd hoe jij hierover denkt; laat jij je kind(eren) weleens alleen thuis? Met een babyfoon? En betreft het dan een korte tijd of een avondje? Praat mee!


Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!