Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Roel Burgler
Praat mee

'Lesgeven is veel belangrijker
dan administratie bijhouden'

journaliste

Hester Zitvast

L

Leerkrachten ervaren vrijwel allemaal een hoge werkdruk en dat komt niet alleen doordat onze lieve kindertjes zoveel aandacht opeisen. Dat komt omdat ze van hogerhand zijn opgezadeld met een enorme administratieve werklast. Er wordt wat geëvalueerd en getoetst en er worden wat vragenlijsten en leerlingvolgsystemen bijgehouden. Kan dat niet anders?

Moet je je voorstellen, dat je na een dag werken, voor de kinderen zorgen en het huishouden doen nog even achter je bureau plaats moet nemen om de hele situatie op papier in kaart te brengen.

Lijstjes en administratie

Eventjes noteren wie er deze dag op welke manier heeft gepresteerd, de inventaris even bijhouden en misschien ook nog even wat optekenen over toekomstdoelen of verbeterpunten. Daar zou je toch helemaal gek van worden?

Maar dat is wel wat leerkrachten elke dag voor hun kiezen krijgen. Net als zorgmedewerkers worden ze overladen met lijstjes en administratie. En daar waar het in de zorg ten koste gaat van handen aan het bed, gaat het in het onderwijs ten koste van goede lessen. Of plezier in het werk.

Overwerken

36% van de leerkrachten noemt de overdaad aan papierwerk de belangrijkste oorzaak van de werkdruk, 29% noemt het als tweede of derde oorzaak. Je zou denken dat de grootste druk komt van de grote klassen of leerlingen met gedragsproblemen.

Niet dus. Er wordt gemiddeld zes uur overgewerkt om de administratie bij te houden. Het leerlingvolgsysteem komt steeds zwaarder onder vuur te liggen. En de administratie moet minder; de tijd die leerkrachten hebben moet volledig worden gestoken in het lesgeven.

Praat mee

Wij zijn benieuwd naar jouw mening. Vind je het juist heel fijn dat de prestaties van jouw kind(eren) zo nauwkeurig in kaart worden gebracht? Of heb je inmiddels aan den lijve ondervonden dat het systeem dat zoveel administratieve handelingen vraagt ook niet zaligmakend is? Ben je misschien zelf leerkracht en zie je ergens een mogelijkheid om de werkdruk te verlagen? Praat mee!


En, wat vind jij? Laat je horen!