Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Roos Koole
Praat mee

Je bemoeien met telefoongedrag...
Smart of niet?

journaliste

Hester Zitvast

O

Ons smartphonegedrag loopt de spuigaten uit, laten we daar eerlijk over zijn. En daar doen onze kinderen vrolijk aan mee. Slecht nieuws: hoe meer ze online netwerken op hun telefoon (lees: whatsappen, snappen, Instagrammen en Facebooken), hoe ongelukkiger ze zich voelen. 

Dit concludeerde een team van economen dat onderzoek deed naar het sociale mediagebruik en welzijn van kinderen, meldt HP/De Tijd. Wordt het met die wetenschap niet eens tijd dat ouders ingrijpen en het telefoongebruik aan banden leggen? Van onze kinderen én onszelf?

Vervelen

We hebben de telefoon voor veel dingen nodig, maar bellen is daarvan allang niet meer de belangrijkste reden. We willen even socializen met vriendinnen, onze Facebookstatus updaten én tegelijk even kijken hoe het met de rest van je online vriendenkring gesteld is.

We vervelen ons te pletter in de rij bij de supermarkt, waar we wel twee minuten staan te wachten, maar gelukkig doodt het quick scannen van een nieuwsartikel de tijd een beetje. We hebben een intensieve relatie met onze telefoon, maar of het nou zo'n gelukkig huwelijk is?

Hartstikke verslaafd

Zelf ben ik hartstikke verslaafd aan mijn telefoon. En mijn kinderen nemen die verslaving al aardig over. Mijn dochter (12) staart dag na dag naar een schermpje. Ook als er vriendinnen zijn, dan zitten ze gewoon samen op hun telefoons te kijken.

Ze gaat naar school, leest ook wel eens een boek, speelt buiten en heeft veel vrienden en vriendinnen, maar ik kan er gewoon niet omheen dat ze wel heel erg close met haar iPhone is.

Gewoonte

Ze ziet niet anders aan mij natuurlijk. En ik kan wel beweren dat ik er vooral werktechnisch mee bezig ben, ik moet eerlijk zijn, het is ook een gewoonte geworden om 'm te pas en te onpas uit mijn zak te trekken.

Het is wel even schrikken als onderzoekers stellen dat de tevredenheid van kinderen met 14% afneemt als ze per dag een uur op hun telefoon zitten. En ik denk ook wel dat het klopt.

Pruillip

Mijn dochter ziet online allemaal dingen die ze graag wil hebben - ze kijkt het ene na het andere vlogfilmpje waarin jonge meiden de tofste producten tonen. En hoewel het een aardig verwend meisje is, kan ze natuurlijk niet alles altijd maar krijgen. Zie daar de pruillip.

Maar we zijn ook al volop geconfronteerd met cyberpesten. Een paar maanden geleden was zij het doelwit. Een aantal klasgenootjes vocht een ruzie uit via Whatsapp, wat tot dikke tranen heeft geleid.

Beledigende tekst

En momenteel zijn de jongens in haar klas bezig met een aanval op alle meiden. Er worden bewerkte foto's verstuurd die links en rechts voor een hoop verdriet zorgen. Als je 12 bent wil je immers niet dat de halve school je foto ziet met een beledigende tekst erbij.

Ik zie alleen niet zo snel hoe we dit allemaal kunnen veranderen. Er is no way back, de telefoon hoort er nou eenmaal bij anno 2017. Je kunt er als moeder niet 24 uur per dag bovenop zitten en het telefoongedrag reguleren.

Buiten spelen

En het is ook niet alleen maar negatief wat de klok slaat. Zo durft de dochter van collega D. dankzij haar telefoon veel meer, alleen buiten spelen bijvoorbeeld.

En zo maakt mijn dochter de tofste filmpjes van haar tekeningen, ik doe het haar niet na. En samen met haar zusje maakt ze videoclipjes op de app Musical.ly; onwijs leuk en erg creatief. Nou, tel daar hun fijne sociale contacten bij op en de negatieve zijde heeft ook een andere kant."

Praat mee

Hoe is het bij jou thuis gesteld? Mag jouw kind eindeloos op zijn/haar telefoon zitten? Merk je dat hij/zij er minder gelukkig door wordt? Merk je bij jezelf een bepaalde onrust die je kunt terugvoeren op je telefoongedrag?

In Zuid-Korea moeten kinderen onder de 19 software op hun telefoon installeren waarmee ouders worden gewaarschuwd als de telefoon langer gebruikt wordt dan afgesproken. Zou dat een optie zijn? Praat mee!


En, wat vind jij? Laat je horen!