Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

Verbod op roken op terras? 'Ik wil niet eten
in de rooklucht van een ander'

H

Heel langzaam wordt Nederland rookvrij. Waar het tot eind vorige eeuw nog heel normaal was om te roken aan boord van een vliegtuig, kunnen we ons daar nu al niets meer bij voorstellen. En ook in de horeca en op de werkplek werd het roken verboden, recentelijk gevolgd door het roken in wachtrijen van pretparken. Café-Restaurant Amsterdam is de eerste horecagelegenheid waar roken op het terras niet langer is toegestaan. Daar wordt verschillend op gereageerd, wat vind jij ervan?
 

Kinderen in de walm

Eigenaresse Milène Hoving vertelt aan Het Parool dat ze het een rare situatie vond dat de lucht binnen schoner was dan buiten. Ze trok de stoute schoenen aan en hakte de knoop door. Er mag niet langer gerookt worden op haar terras. Dat vindt Daniëlle (42) een dappere en slimme stap. "Uiteraard zullen er mensen op hun achterste benen gaan staan, maar wordt het niet gewoon eens tijd dat die smerige gewoonte verbannen wordt? Het is nergens goed voor. Als je met kinderen op een terras wilt eten, zit er altijd wel iemand in de omgeving te roken. Het klopt gewoon niet, het beeld van een kind dat lekker zit te smullen, terwijl er een walm sigarettenlucht voorbij komt."

Binnen eten

Lotte (34) sluit zich daar volledig bij aan. "Ik heb zelf geen kinderen, maar wil ook niet als ik van het zonnetje zit te genieten in die lucht zitten. Het is vies én schadelijk voor je gezondheid. Dat er op terrassen gerookt mag worden, is voor mij een reden om binnen te eten. Ik kan echt niet van eten genieten als er iemand naast me rookt. Ik wil niet eten in de rooklucht van een ander, punt!"

Onzinnig plan

Nanette (46) vind het verbod belachelijk. "Je wordt als roker steeds meer in een hoekje gedrukt. Ik voel me af en toe net ongedierte, zo vies word je door sommige mensen aangekeken. Een terras is buiten, in de open lucht. Als het daar al niet meer mag… Ik kijk altijd wel om me heen of er niemand zit te eten naast me, maar ik kan moeilijk met het complete terras rekening houden. Roken is voor mij een vorm van ontspanning. Dat dit je nu ook op een terras wordt afgenomen, vind ik meer dan onzinnig."

Als het aan Clean Air Nederland ligt, wordt rookhinder waar ook aangepakt. Dus ook op terrassen, lieten ze vorig jaar al aan Metro Nieuws weten: "Je kunt op je klompen aanvoelen dat het terras het volgende knelpunt is waar we op terugkomen." In 2015 was een meerderheid van Nederland voor een rookverbod op terrassen (63,6 procent vond destijds niet-roken de norm), maar de politiek werkte nog niet mee. Het zou een te grote belasting zijn voor ondernemers, zei de VVD toen

Praat mee

Hoe denken jullie er over? Hebben jullie zelf wel eens vervelende ervaringen gehad met rokers op een terras? Zeggen jullie er iets van als er iemand naast je zit te roken en je er last van hebt? Of ben je misschien zelf een verstokt roker en komt het stoom je inmiddels uit de oren van al deze nieuwe plannen? Praat met ons mee.

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!