Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Kind in de dierenwinkel
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

Zeg eens eerlijk...
Heb jij al spijt van je huisdier?

eindredacteur

Mariët Oosterwijk

D

De Dierenbescherming en de brancheorganisatie voor de huisdierensector Dibevo hebben vandaag een project gelanceerd om in dierenwinkels de consument goed voor te lichten over het houden van konijnen. Het initiatief wordt ondersteund door het ministerie van Economische Zaken. Maar wat mij betreft wordt het breder getrokken dan het konijn. Mijn credo is al jaren: 'Wie van dieren houdt, houdt ze niet.'

Uitgezonderd natuurlijk mensen die er genoeg ruimte voor hebben, maar de meesten hebben die nou eenmaal niet. Laat staan dat ze weten hoe en met hoeveel soortgenoten een dier het liefst leeft. Konijnen zijn namelijk echte groepsdieren die behoorlijk kunnen wegkwijnen als ze alleen moeten leven zo staat in het persbericht op dibevo.nl te lezen. 

Na Lotje kwam Okki

Die wetenschap maakt mij met terugwerkende kracht schuldig aan het laten wegkwijnen van konijnen. Want nadat ik op een Franse markt een konijn had gezien, zeurde ik - eenmaal weer thuis - mijn ouders zo lang de oren van hun hoofd dat ze zwichtten.

En nadat Lotje na een lang en naar nu dus blijkt ongelukkig leven dood ging, kreeg ik ook nog Okki. Allebei leefden wel in een groot hok met ren, maar dus wel in hun eentje. Dat konijnen dat niet fijn vinden, wist ik niet. Waarom zit er dan ook geen handleiding bij zo'n beest?

Smeekbedes

Inmiddels heb ik zelf een dochter (7), maar ben ik nog niet gezwicht voor haar smeekbedes voor welk huisdier dan ook. Wonende in het centrum van Amsterdam vind ik dat ik dat geen hond kan aandoen.

Zo'n opgesloten beestje waar al snel de lol van af is en waarnaar uiteindelijk geen enkel gezinslid meer omkijkt... Ik - claustrofobisch zijnde - gruwel daar van. Echt ik ken ze, en ook de mensen die hun knaagdier(en) 's nachts over het hek van de kinderboerderij hebben gezet. 

Praat mee

Hoe zit dat bij jou? Ben jij uiteindelijk gezwicht voor een huisdier? Heb jij je goed laten voorlichten? En is er nog altijd evenveel aandacht voor het nieuwe gezinslid, of is de lol er al af en ben jij een van de vele duizenden die een konijn op Marktplaats aanbiedt? Praat mee!

Update: op vrijdag 9 maart 2018 zwichtte Mariët tot haar eigen grote verbazing voor een (Marktplaats-)hamster.

Jij op VROUW.nl

Heb jij nog een (hilarisch) verhaal over jouw huisdier(en)? En wil je dat vertellen?

Dan kan dat hier!


En, wat vind jij? Laat je horen!