Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

stelletje
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

Als je iemand niet aantrekkelijk vindt...
Zeggen of niet?

journalist

Maaike Schaap

G

Gisteravond was de ontknoping van het tv-programma Married at first sight. Het meest opmerkelijke fragment uit de aflevering? Jeroen die tegen zijn kersverse bruid zegt 'haar gewoon totaal niet aantrekkelijk te vinden.'

In het programma worden vijf stellen door de wetenschap aan elkaar gekoppeld. Ze zien elkaar dus pas voor het eerst voor het altaar. Jeroen had er in eerste instantie álle vertrouwen in en zei voordat hij zijn bruid Richelle had gezien, dat het uiterlijk hem niets zou uitmaken. Maar dat kwam Jeroen van terug...

Niet aantrekkelijk

Richelle merkte dat Jeroen tijdens hun huwelijksreis alsmaar afstandelijker werd. Nadat ze weer thuis waren, was het contact minimaal. Richelle besluit in haar auto te stappen en naar Jeroen te rijden. Ze wil duidelijkheid en die krijgt ze.

Jeroen geeft aan dat hij echt geen toekomst samen ziet, heel andere verwachtingen had en haar "gewoon echt totaal niet aantrekkelijk" vindt. Richelle verlaat in tranen zijn huis. De scheiding is een feit.

Allerlei andere zaken

Psycholoog Roos Woltering vindt Jeroen - die op Twitter vooral als de bad guy wordt neergezet - vooral heel eerlijk. "Hij zegt: 'Ik vind jou gewoon echt niet aantrekkelijk.' Hij zegt niet dat ze dat niet ís. Alleen dat hij dat niet víndt. Er zal ongetwijfeld een man zijn die haar wél aantrekkelijk vindt."

Maar wat is dat nou, aantrekkingskracht? "Je moet het vooral niet verwarren met knapheid. Het speelt zeker mee, maar daarnaast spelen er allerlei andere zaken mee. Veel dingen gaan onbewust, zoals iemands geur en of jullie overeenkomsten hebben wat betreft jullie achtergrond en normen en waarden. Alles samen bepaalt hoe aantrekkelijk je iemand vindt."

Eigen categorie

"We vallen vaak op iemand uit onze 'eigen categorie', daar voelen we ons het meest tot aangetrokken. Anders zouden we en masse voor het mooiste meisje uit de klas gaan, terwijl dat niet het geval is. We willen iemand bij wie we ons thuis voelen, ook qua uiterlijk." Aantrekkingskracht speelt volgens Roos een zeer belangrijke rol in het verliefd worden en een relatie aangaan. "Je moet toch de behoefte voelen om dicht bij iemand te willen zijn." 

Toch komt het soms voor dat iemand naarmate de relatie vordert, minder aantrekkelijk wordt. Bijvoorbeeld als de partner veel kilo’s aankomt. "Als je als vrouw veel met je uiterlijk bezig bent, heb je er waarschijnlijk meer moeite mee als je partner ineens kilo’s zwaarder wordt. Vind je je uiterlijk niet zo belangrijk, dan vind je het waarschijnlijk ook minder erg als je partner daarin verandert. Dat is dus per persoon verschillend."

Praat mee

Wat bepaalt voor jou iemands aantrekkelijkheid? Hoe belangrijk vind je uiterlijk en wat als dat uiterlijk ineens drastisch verandert? Praat mee! 

​Bekijk hier het betreffende fragment uit 'Married at first sight' van gisteravond: 

En, wat vind jij? Laat je horen!