Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

Kunnen we nou écht niet
zonder telefoon?

journalist

Maaike Schaap

G

Gister kwam het bericht naar buiten dat T-Mobile nog dit jaar tegen betaling snel internet in het vliegtuig gaat aanbieden. Binnenkort kun je dus videobellen met het thuisfront, je Facebookstatus updaten of je lievelingsserie streamen. Wat is dat toch met die telefoon? Kunnen we nou zelfs in de lucht niet meer zonder?

Op tv schieten reclames voorbij met de nieuwste auto’s waarin je wifi hebt, maar ook restaurants, tandartspraktijken en kapperszaken bieden (gratis) wifi aan. En nog dit jaar volgt dus het vliegtuig. 

Lichte paniek

Ik beschouw mezelf als 'lichtelijk verslaafd'. Vergeet ik hem mee te nemen van huis, voel ik een lichte paniek opkomen. En nog niet zo heel lang geleden zag ik mijn geliefde iPhone in de wc-pot verdwijnen. Zo snel als ik kon, viste ik hem eruit.

Mijn hart bonsde een keer zo snel; al mijn foto’s, al die contacten en al die handige apps die aangeven of ik wel genoeg gedronken en bewogen heb die dag. Maar gelukkig: mijn telefoon overleefde het.

Telefoonverslaafd

Toch probeer ik met enige regelmaat bewust mijn telefoon uit te zetten. Gewoon lekker even een uurtje op de bank met een boek, in plaats van afgeleid te worden door gebeld, getril en gepiep. En internet in het vliegtuig? Ik kan heus wel een paar uur zonder, maar lang niet iedereen denkt daar hetzelfde over.

Uit een onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat we gemiddeld zo’n vijf keer per uur op onze telefoon kijken. Ongeveer 1 op de 5 personen geeft toe ‘verslaafd’ te zijn. Tegelijkertijd storen we ons aan mensen die veel te veel op hun telefoon 'zitten'. Zo geeft 70% aan dat vervelend te vinden.

Woede-uitbarsting oma

Een VROUW-collega kan zich een woede-uitbarsting van haar oma nog goed herinneren. "We zouden uit eten gaan voor haar 80e verjaardag en hadden afgesproken in een restaurant. Eenmaal daar moesten we even op onze plaats wachten en bijna iedereen pakte meteen zijn mobiel erbij."

"Mijn oma zag dat aan en stond kwaad op van haar stoel. 'Ik wil dat jullie die rotdingen nú weg doen! Het is mijn verjaardag!' riep ze. Iedereen schrok zich rot natuurlijk en de telefoontjes werden vlug weggestopt.

Praat mee

De rest van de avond heb ik alleen in de wc op mijn telefoon durven kijken…" Ook een andere collega vindt het heel vervelend als ze met iemand praat en diegene constant op de telefoon kijkt. "Ik stop dan gewoon met praten en geef aan dat ik het vervelend vind."

Wij zijn benieuwd… Hoe telefoonverslaafd ben jij? Heb jij als regel thuis dat de telefoon weg moet tijdens het eten of als je uit eten gaat in een restaurant? Zeg jij ook weleens dat je het vervelend vindt als iemand constant op de telefoon zit te kijken of vind je dat moeilijk? En lukt het jou zelf? Praat mee! 


En, wat vind jij? Laat je horen!