Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Vermijd jij het zwembad?
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

Durf jij je dochter nog alleen
naar het zwembad te laten gaan?

Eva van Riet

Z

Zwembad Het Zuiderpark in Den Haag wordt geterroriseerd door groepen jongeren. Het personeel luidt deze week zelfs de noodklok. Naast dat er spullen worden gestolen en vernield, zouden er wekelijks meisjes worden aangerand. 

De jongeren zouden in Den Haag zwembad Het Zuiderpark zo erg in hun greep hebben, dat medebezoekers en personeelsleden er ernstig onder lijden. Niet alleen spullen, óók meisjes zouden hier niet veilig zijn.

Aangerand

Zo is er onlangs door het zwembadpersoneel een mail gestuurd naar het Haagse raadslid Richard de Mos. "Als er wel dames komen worden zij door het aanwezige personeel gewaarschuwd zich niet te uitdagend te kleden en de wildwaterkreek, het buitenbad en de Whirlpool te mijden. Puur omdat de kans zeer groot is dat je dan wordt aangerand. Dit gebeurt wekelijks!", staat er in de bewuste mail geschreven.

Of je je als meisje niet uitdagend wilt kleden in een zwembad? Ik heb deze zin drie keer gelezen, omdat ik niet kon geloven dat dit er echt stond. Ik moest er bij de derde keer zelfs bijna om lachen. Ik ga namelijk doorgaans naar een zwembad om te zwemmen én bij mooi weer om te zonnen. En in een zwembad draag je een bikini of zwempak. Punt. 

Van de zotte

Maar wat ik nog het allerergste aan deze situatie vind is dat het probleem bij de vrouw wordt gelegd. Vrouwen zouden zich te uitdagend kleden en dus eigenlijk zélf vragen om aangerand te worden. Terwijl het probleem duidelijk ligt bij deze terroriserende groep jongeren.

Zij zijn degene die een waarschuwing kunnen gebruiken in plaats van andersom. Het is toch van de zotte dat je op een warme zomerdag niet eens meer normaal van je handdoekje naar het zwembad kan lopen voor een afkoelende duik? Het is de wereld op z'n kop!

Vleeskeuring

Niet alleen het zwembad in Den Haag kampt met dit probleem. Ook in Amsterdam, in een buitenzwembad bij mij in de buurt, word je nagekeken, nageroepen en in het ergste geval betast. Ook hier hangen er groepen jongeren rond die denken dat ze alles kunnen maken.

Tijdens het zonnen of het lezen van een boek op je handdoekje word je steeds afgeleid door geroep en het vervelende gegluur is niet van de lucht. De tocht naar de zwembadrand voelt als een vleeskeuring.

Praat mee

Terwijl ik een bezoekje aan een zwembad juist als een heerlijke vrije tijdsbesteding zie, kom ik hier nu allesbehalve tot rust. Afgelopen zomer besloot ik om hier niet meer naartoe te gaan.

Bijzonder jammer, dat ik dan bij mooi weer ergens in het park moet gaan liggen of een stuk verder moet reizen. En zwembaden lopen hierdoor tientallen bezoekers mis!

Wij zijn benieuwd!  Mijd jij ook zwembaden uit angst voor seksuele intimidatie en/of verbied jij jouw dochter om ernaartoe te gaan? Of vind jij de ophef overdreven? Praat mee!


En, wat vind jij? Laat je horen!