Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Co de Kruijf
Praat mee

'Vermeld op alles
het aantal calorieën'

journaliste

Hester Zitvast

M

McDonalds begint een bezorgservice, en daarmee is het caloriehek van de dam. Want heb je zin in slechte dingen? Dan bel je gewoon even met de Big Mac-lijn! Bestel je alleen de burger, mag je 503 calorieën aan je daginname toevoegen. Maak je er een menu van, dan kom je ruim boven de 1000 kcal uit. Wist je dat? Of... zou je dat willen weten? VROUW-journalist Hester Zitvast twijfelt…

Ik ben net terug uit Amerika, waar het de normaalste zaak is om overal de calorieën bij te vermelden. Of het nou gaat om een flesje drinken of een mueslireep, het aantal wordt luid en duidelijk vermeld.

Keiharde cijfers

De menukaarten zien er in The States ook anders uit dan in Nederland. Waar wij hier nog redelijk met de 'kop in het zand' kunnen bestellen, weet je daar precies wat je op je bordje krijgt. Van de mojito tot de salade of steak met frites: de cijfers zijn keihard.

Waar je met een salade misschien denkt mager bezig te zijn, kom je veelal bedrogen uit, zo tonen de cijfers. Vraag de gemiddelde Nederlander of je met een salade goed bezig bent en het antwoord zal volmondig 'ja' zijn. Maar door toevoegingen als noten, kaas, dressing, vlees en croutons ben je dat niet.

Obesitas

Veel menukaarten in Amerika hebben een aparte sectie met slanke maaltijden, bijvoorbeeld maaltijden met minder dan 600 kcal. Ik merkte tijdens mijn vakantie toch dat mijn oog daar steeds op viel.

Waarom zou ik een pasta met 1300 kcal nemen, als er een slankere variant is met de helft van dit aantal? Het creëert een bewustzijn waar een land als Amerika zeker iets mee kan; het aantal mensen met obesitas is daar immers enorm!

Doel bereikt

Maar ook in Nederland zijn we hard op weg ons massaal een hartvervetting te eten. Eettentjes, restaurants en fastfoodketens te over, maar hoeveel calorieën we met een latte macchiato, een luxe broodje of een rijk belegde pizza precies wegwerken weten we niet.

Zo schrokken mijn kinderen behoorlijk van het aantal calorieën in frisdrank. Er werd druk gerekend en het getal werd afgezet tegen de 1500 calorieën die ze dagelijks zouden mogen hebben. Nu ze dat weten, pakken ze toch sneller een glas water. Doel bereikt, toch?

Praat mee

En daar kom je pas achter als je het aantal calorieën ziet staan. Wordt het tijd dat we dit in Nederland ook gaan doen? Of vind jij het wel prima, dat je er niet mee geconfronteerd wordt tijdens een ontspannend etentje? 

Ik vind het lastig. Enerzijds ben ik voor een verhoogd bewustzijn, anderzijds merkte ik dat ik daardoor minder van mijn eten genoot. Die ene cheesecake van 1600 calorieën was verrukkelijk. Maar hoewel we 'm deelden met z'n vieren voelde ik me schuldig...

Praat mee

Wat vind jij? Moeten wij niet ook gewoon overal de calorieën bij vermelden? En dan dus ook echt overal? Dus ook als je een ijsje koopt of een koffie bestelt? (Er zit namelijk een behoorlijk verschil tussen een espressootje en een 'snoepkoffie' vol melk en suikers.)

Of ben je bang dat al die calorieën de lol in eten wegnemen? Misschien vrees je wel voor een calorieënobsessie? Kinderen die zich nergens anders meer mee bezig houden? Praat mee!


En, wat vind jij? Laat je horen!