Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Blokken voor het eindexamen
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

Eindexamen anno 2017:
Kamillethee of Ritalin?

journaliste

Daphne van Rossum

V

Vandaag zijn de eindexamens begonnen voor havo en vwo. Ging jouw kind vanochtend strak gespannen de deur uit, of hebben jullie met kamillethee en yoga geprobeerd wat te ontspannen?

Eén op de vier studenten in Nederland zou, in de verwachting daardoor beter te kunnen presteren, het adhd-medicijn Ritalin slikken. Dit bleek gisteren uit een peiling door het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM). Twee jaar geleden was dat aantal nog één op tien. Methylfenidaat, de werkzame stof, wordt gebruikt zonder dat een arts het hoeft voor te schrijven. Het is nieuws waarvan je oren klapperen.

Levendige handel

Vandaag beginnen op de havo en het vwo de eerste eindexamentoetsen. Hoewel er geen recente cijfers bekend zijn, schijnt er ook onder scholieren een levendige handel in Ritalin te zijn.

Hoe deden we dat vroeger eigenlijk tijdens eindexamentijd? Was toen niet gewoon het devies 'Op tijd naar bed na een onschuldig kopje kamillethee?' Om de zenuwen te bedwingen? En voor de boost een kopje filterkoffie in de ochtend?

Praat mee

Hoe anders is dat tegenwoordig: op een aantal plekken in Nederland kun je zelfs terecht voor 'examenyoga'! Hoe noodzakelijk is dat? Want ook in een tijd waarin er nog geen sprake was van bijles, examentraining en wat al niet meer werden prima cijfers gehaald. Dus... hoe ging jouw kind vanochtend naar het examen? Heb je een gouden tip? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!