Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Mijn dochter heeft haar belager een lesje geleerd
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

Mijn dochter van tien leerde haar belager
een lesje dat hij nooit meer vergeet

journaliste

Daphne van Rossum

M

'Meisjes tijdens schoolreisje aangerand op de wc.' Het is een krantenbericht dat niet op zichzelf staat. Volgens het kenniscentrum Rutgers hebben 850.000 vrouwen weleens seks tegen hun wil gehad en heeft het afgelopen jaar een kwart van de jonge vrouwen te maken gehad met seksuele intimidatie op het werk. Vier op de tien heeft daarmee te maken in het uitgaansleven en maar liefst de helft op straat.

De vorige regering nam deze cijfers hoog op en tekende het stembusakkoord. In dit akkoord stond onder meer dat op scholen meer aandacht moet worden besteed aan seksuele vorming, waarbij ook 'wensen en grenzen' aan de orde moeten komen. Ook is er meer aandacht nodig voor preventie aan de kant van 'plegers', in plaats van alleen maar in te zetten op de weerbaarheid van meisjes en vrouwen.

Thuis heb ik een jongen en een meisje. Mijn dochter (10) probeer ik weerbaar te maken. Daarom heeft ze ook op kickboksen gezeten. Volgens mij werpt het z'n vruchten af. Ze vertelde dat toen ze werd vastgegrepen door een leeftijdsgenootje op het schoolplein, ze hem even een lesje had geleerd. De jongen, die haar vast wilde binden met een touw, vertelde ze, droop huilend af.

Ze deed bij mij voor wat ze had gedaan en ik vroeg haar kermend om genade. Ze is beresterk! Stiekem was ik eigenlijk wel trots op haar. Als ik die jongen was, zou ik de volgende keer een blokje om lopen.

Zoon moet gentleman zijn

Mijn zoon probeer ik vooral bij te brengen dat hij een gentleman moet zijn. De deur open moet houden, het etentje moet betalen en lief voor zijn vriendinnetje moet zijn. Hij is pas veertien en brengt een en ander volgens mij nog niet in de praktijk, maar ik ga ervan uit dat hij geen meisjes betast in het zwembad of op de wc.

Het lijkt me dat dat wel duidelijk is. Dat hoef ik toch niet uit te spellen, of wel? Voor de zekerheid neem ik dit bericht in de krant als aanleiding om het er vanavond tijdens het eten eens over te hebben.... 

Hoe doe jij dat? Voed jij je zoon anders op dan je dochter? En zit jouw dochter op zelfverdediging? Vind jij dat we onze jongens nog explicieter normen en waarden mee moeten geven of spreekt het voor zich? En vind jij het een taak van school of ouders om het over ‘wensen en grenzen’ te hebben? Praat mee!


En, wat vind jij? Laat je horen!