Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hollandse Hoogte
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

'Waarschuw vakantiegangers voor
mazelenuitbraak in Italië'

Coordinator Online

Merel Schut

O

Omdat steeds meer Italianen hun kinderen niet laten inenten kampt het land momenteel met een uitbraak van mazelen**. Amerikaanse reizigers worden gewaarschuwd de vaccinaties van het gezin te controleren als ze naar Italië gaan. Zou de Nederlandse overheid dat ook moeten doen met de zomervakantie voor de deur?

Er zijn al ruim 2240 gevallen van mazelen gemeld in 2017; dat zijn er bijna 1900 meer dan vorig jaar in dezelfde periode. Het overgrote deel van de patiënten bleek niet te zijn ingeënt tegen de mazelen, schrijft het Algemeen Dagblad. Steeds minder Italianen laten hun kinderen inenten vanwege hardnekkige verhalen dat vaccins onveilig zouden zijn. 

Mazelenuitbraak

De Nederlandse Nicole vertelde aan VROUW dat haar zoon in 2014 hartstikke ziek werd bij een mazelenuitbraak in Den Haag. Haar kind werd ziek na een uitbraak op de crèche door een niet-ingeënt kind met mazelen dat even iets langs kwam brengen. Kinderdagverblijven en crèches mogen niet-gevaccineerde kinderen niet weigeren in Nederland. 

Met de zomervakantie voor de deur is de uitbraak in Italië voor de Amerikaanse overheid genoeg reden om uitreizende Amerikanen te waarschuwen. Amerikanen worden opgeroepen de vaccinaties van het gezin goed te checken en op orde te hebben als ze naar Italië gaan. 

Praat mee

Wat vind jij: zou de Nederlandse overheid vakantiegangers ook actief moeten waarschuwen voor een uitbraak van besmettelijke ziektes zoals mazelen? Of check jij zelf altijd de gezondheidsrisico's van het vakantieland waar je naartoe gaat als je de bestemming kiest? Praat mee!

**Mazelen (morbilli) is één van de meest besmettelijke ziekten die er bestaan en wordt veroorzaakt door het mazelenvirus. Het virus is van mens op mens overdraagbaar. Het kenmerkende verschijnsel van een mazeleninfectie is de rode huiduitslag. Mazelenvaccinatie wordt aangeboden aan alle kinderen in Nederland via het Rijksvaccinatieprogramma. In 2013 en 2014 was er een mazelenepidemie in Nederland. Deze was voornamelijk onder niet gevaccineerde, orthodox-protestante schoolkinderen. Bron: rivm


Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!