Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Een vroeggeboren kindje: een vat vol ethische en emotionele kwesties
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

Weegt het geluk om een prematuur kindje
op tegen de (geld)zorgen?

journalist

Elien Andersen

G

Gisteren liep Anita Witzier in de eerste aflevering van de serie Anita wordt opgenomen mee op de afdeling neonatologie. De ethische dilemma's die spelen op deze afdeling zijn immens, zowel voor ouders als artsen. Hoeveel perspectief heeft een kindje van 24 weken? 

Waarschijnlijk pinkte menigeen een traantje weg bij het zien van Anita wordt opgenomen. Je zag ouders - op de afdeling Neonatale Intensive Care (NICU) van het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven - verdrietig over dit veel te prille begin van hun kindje. Hoe dubbel kan gevoel zijn? Groot geluk vanwege je prachtige kindje, maar even zo grote zorgen vanwege datzelfde leventje.

Gevolgen

Zoals de artsen gisteren in de uitzending vertelden, blijft prematuriteit of immaturiteit (een kindje dat voor 28 weken geboren wordt) meestal niet zonder gevolgen. Een kind dat tussen de 24 en 32 weken wordt geboren heeft namelijk een grotere kans op een lichamelijke handicap, verstandelijke handicap, ADHD, gedragsproblemen, gestoorde sensorische integratie en/of een leerachterstand.

Laten we voorop stellen dat dit natuurlijk niet altijd hoeft. En hoewel de kans klein is kunnen ook kindjes die na een voldragen zwangerschap geboren worden dit krijgen. Maar statistisch gezien zijn de kansen voor premature en immature kindjes op één van deze aandoeningen nou eenmaal groter.

Motorische handicap

Een tijdje geleden deed Mireille haar verhaal over haar zoon die na 28 weken werd geboren. Aanvankelijk leek alles in orde, maar toen Kjelt na twee maanden eindelijk van de Intensive Care af mocht, liep hij een virus op. Hoewel Kjelt het virus te boven komt, blijkt al snel dat hij toch iets heeft overgehouden aan de vroeggeboorte.

Door de bevallingsdruk was haar zoontje getroffen door twee hersenbloedingen, waardoor hij motorisch beperkt is aan zijn benen en handen en een spraakachterstand heeft. Mireille vertelt dat ze het hem niet gunt: zo'n leuk mannetje vol energie, dat de hele dag in een rolstoel moet zitten. Daarom gaat ze er alles aan doen om het maximale uit Kjelts leven te halen.

Praat mee!

De complexiteit van het verzorgen van premature baby's is bijzonder groot. En de kans dat een kindje er helemaal niets aan overhoudt bijzonder klein, zo konden we gisteren zien.

Natúúrlijk ga je er als ouder voor, om je kind te redden. Ook bij 24 weken. Toch zijn we benieuwd naar jouw mening. Vind jij het redden van een kindje van 24 weken verantwoord? Heb je dat zelf gedaan? Hoe is dat? Praat mee!

Jij op VROUW.nl

Heb/Had jij zelf een kind dat veel te vroeg werd geboren? En wil je daarover vertellen?

Dan kan dat hier...

En, wat vind jij? Laat je horen!