Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Praat mee

Als een baby het einde
van je baan betekent...

Coordinator Online

Merel Schut

J

Je baan kwijtraken als je zwanger of net moeder geworden bent; het komt volgens het College voor de Rechten van de Mens nog te vaak voor. Daarom komt er een meldpunt voor vrouwen die gediscrimineerd denken te worden vanwege zwangerschap of pril moederschap en daardoor hun baan verloren.

Tienduizenden vrouwen krijgen jaarlijks nog te maken met baanverlies vanwege (aanstaand) moederschap. En dat terwijl zwangerschap volgens de wet geen reden mag zijn om vrouwen uit dienst te laten treden. Desondanks krijgen regelmatig vrouwen te maken met een niet verlengd contract of ontbinding van flexibele arbeidsovereenkomsten. Vanaf 22 mei moet het nieuwe meldpunt van het College voor de Rechten van de Mens er zijn.

Discriminatie

Het College voor de rechten van de Mens haalt op haar website ook een case aan waarbij een zwangere vrouw geen nieuwe overeenkomst aangeboden kreeg, vanwege haar zwangerschap. De arbeidsovereenkomst van de vrouw liep af tijdens haar zwangerschaps- en bevallingsverlof.

Collega's adviseerden elkaar om de zwangerschap achter te houden voor de werkgever, omdat bekend was dat zwangere vrouwen geen kans maakten op een contract. Stichting Discriminatie Meldpunt Groningen spande een zaak aan en het College voor de Rechten van de Mens oordeelde dat de werkgever de vrouw discrimineerde. 

Actieplan

Minister Asscher stuurde kortgeleden een 'Actieplan zwangerschapsdiscriminatie' naar de Tweede Kamer om dit thema op de agenda te zetten. Het meldpunt is een volgende stap om aandacht te vragen voor deze problematiek.

Praat mee

We zijn benieuwd of je ervaring hebt met deze vorm van discriminatie. Ben jij weleens door je werkgever gediscrimineerd vanwege je zwangerschap? Of heeft het prille moederschap je in de weg gestaan op je werk? Praat mee! 

En, wat vind jij? Laat je horen!