Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hollandse Hoogte
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

Hoofddoek, keppeltje, kruisje...
Waar ligt de grens?

journalist

Marjolein de Jong

D

De Amsterdamse politietop overweegt een hoofddoek toe te staan voor vrouwelijke agenten. Mogelijk zouden zo meer agenten met een migratieachtergrond voor de politie willen werken. 

Politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg zegt vandaag in het AD dat hij het liefst ziet dat de helft van de nieuwe agenten een migratieachtergrond heeft. Zo zou het korps meer een afspiegeling van de Amsterdamse maatschappij zijn. 

Religieuze symbolen

Het eventuele besluit gaat in tegen de gedragscode van de politie die in 2011 werd ingevoerd. Daarin staat dat alle religieuze symbolen, zoals een hoofddoek, keppeltje of een zichtbaar kruis niet mogen. Het zou de neutrale uitstraling van de politie namelijk tenietdoen.  

In andere landen dragen agentes wel al hoofddoekjes als onderdeel van hun uniform. Onder andere in Amerika, Canada en Engeland komen verschillende vormen reeds voor.

© EPA Agentes in Indonesië dragen hoofddoek.

Praat mee

Wat vind jij? Wordt het hoog tijd dat het korps hoofddoekjes toestaat? En waar ligt de grens wat betreft religieuze symbolen? Mogen agenten dan ook een keppeltje of een kruisje dragen? Of vind je dat je religie thuis uitoefent en niet in een publieke functie? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!