Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Edwin Janssen | Hollandse Hoogte
Praat mee

'Ik heb mijn kinderen nooit laten merken
dat het slecht met me ging'

redacteur

Indra Jager

N

Nicolette Kluijver (32) heeft voor het eerst gepraat over haar zware longoperatie drie maanden geleden. Hoewel het persbericht destijds beweerde dat het een voorstadium van longkanker betrof, was dat niet waar. "Het was de hardcore shit", vertelde ze gisteren in het tv-programma Van der Vorst ziet sterren.

Niet alleen bij Nicolette liepen de emoties hoog op; Peter van der Vorst kreeg het zwaar toen hij de tweeling van Nicolette en haar man Joost Staudt zag. "Dit moet ik niet doen waar ze bij zitten, maar dit komt wel even binnen", zei hij.

Verhaal bedacht

De reden dat Nicolette de ernst van haar ziekte verzweeg, waren dan ook haar drie kinderen. "Het ergste wat me kon gebeuren, was dat mijn dochter op het schoolplein zou horen: 'Je moeder gaat dood.' Dus ik had meteen een goed verhaal bedacht: een voorstadium van longkanker." 

"Maar dat was het niet, het was superlongkanker. Ik dacht: 'Het gaat me niet gebeuren dat mijn kinderen, waarvan de oudste 4 en de tweeling 2 is, hun moeder moeten missen.'" 

Klaplong

Inmiddels is de helft van haar linkerlong verwijderd, gevolgd door een aantal keer een klaplong. Toch stonden de kids weer op de eerste plaats. "Ik heb me voor de kinderen heel groot gehouden. Hoe slecht ik ook was. Ik kon eigenlijk echt niet uit bed komen, maar ik liet mezelf helemaal volspuiten met pijnstillers."

"Als ze kwamen, stond ik met ze te dansen terwijl ik aan de snoeren zat, met een koffer in mijn hand waar mijn longvocht uit kwam. Maar ik heb mijn kinderen nooit laten merken dat het slecht met me ging."

Nooit meer de oude

Maar dat ging het wel degelijk. "De pijn was afschuwelijk en na de operatie kreeg ik klaplong na klaplong. Ik had zoveel pech. De hel hield niet op. Het was een endless rollercoaster. Gek werd ik ervan."

"Na 2,5 week in het ziekenhuis kwam ik thuis en ging het leven - gek genoeg - gewoon weer verder. Maar ik zal nooit meer de oude worden, want ik weet nu hoe vergankelijk het leven is. Als het nooit meer terugkomt, is de longkanker het grootste geschenk van mijn leven geweest; ik waardeer nu alles. Ik loop zingend door de regen."

Bekijk hier het fragment:

Praat mee

Wat vind jij? Zou jij een ernstige ziekte voor je kind(eren) verzwijgen? Mag jouw kind het zien als het slecht met je gaat? Of wil je dat absoluut niet, en houd je te allen tijde de schijn op? Praat mee!

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook iets ingrijpends meegemaakt en wil je daarover vertellen?

Dan kan dat hier...


En, wat vind jij? Laat je horen!