Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Topless zonnen is weer in
Foto: Mariel Kolmschot
Praat mee

'Topless is voor mij
een gepasseerd station'

journaliste

Daphne van Rossum

G

Gisteren op het strand viel me op dat veel vrouwen weer topless zonnen. Jonge meiden, maar ook oudere vrouwen. Voor mij is topless zonnen iets uit de jaren tachtig en negentig. Toen ik nog jong en strak was. Hoe is dat voor jou? 

Meestal werkt het aanstekelijk. Als je ziet dat de buurvrouw haar bovenstukje uitdoet, ben je zelf ook meer geneigd het jouwe uit te doen, al ligt het er natuurlijk ook aan hoe comfortabel je bent met je lichaam. En aan wie er naast je ligt. Als er veel moeders met kinderen liggen, zou ik het eerder doen dan wanneer er een groepje mannen naast me ligt.

Een no-go

Wanneer een andere vrouw haar bovenstukje uittrekt, zou een derde van de vrouwen zich gesteund voelen om dit ook te doen blijkt uit eerder onderzoek van LotteLust. Toch kiest een deel ervoor alleen op een buitenlands strand zonder bovenstukje te gaan liggen.

Navraag bij vriendinnen leert dat topless zonnen voor een aantal van hen echt een no-go is. Het is een gepasseerd station, zeggen ze. Eén vriendin is juist fan, want ze wil echt geen strepen. Maar, zegt ze, 'In het buitenland doe ik eerder mijn bovenstukje uit. Ik ga binnenkort naar Barcelona en daar is het juist gek als je je bovenstukje aanhoudt.'

Foto's

Op de VROUW-redactie bekent een van de stagiaires dat ze bang is om een bekende tegen te komen komt als ze met haar borsten bloot ligt. Ze houdt ook rekening met haar vriend, die het niet zo relaxed vindt om naast haar te liggen als ze geen bovenstukje draagt. Hij heeft dan last van kijkende mannen, zegt hij.

Ook bij de jongere generatie is dus niet iedereen enthousiast over het idee. Een dochter van een vriendin bekent dat ze bang is dat iemand foto’s van haar neemt. En daarin is ze niet alleen. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 41% van de toplessliefhebbers het toch niet doet omdat ze bang zijn dat beelden van hun borsten op internet belanden.

Geseksualiseerd

'Met het idee dat iedereen beschikt over een smartphone en dus stiekem foto’s kan maken, voelen vrouwen zich niet vrij om topless te gaan zonnen', concludeert LottLust. Schaamte voor de borsten is voor 6% van de dames de belangrijkste reden om hun voorgevel te bedekken.

Volgens de website wordt het lichaam van de vrouw steeds vaker geseksualiseerd. 'Een zorgwekkende ontwikkeling die invloed heeft op jonge vrouwen.' Slechts één op de vijf vrouwen gaf in het onderzoek aan topless zonnen in het openbaar ongepast te vinden. En jij? Houd jij - vandaag - je bovenstukje aan of laat jij het lekker thuis als je naar het strand gaat? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!