Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Foto van Hollandse Hoogte. Door Amber Beckers.
Praat mee

Waarom zijn we toch zo gestrest
met z'n allen?

Yara Mens

S

Stress: we hebben er allemaal last van. Zo bleek ook weer uit onze enquête. Slechts 7(!) procent van onze lezeressen geeft aan géén stress te hebben. Voor Kirsten Nelis (35), burn-outcoach, is dit cijfer geen verrassing. 'We moeten stoppen met dingen die ons alleen maar energie kosten.'

Dat werk als grootste stressfactor uit onze enquête komt (34%), verbaast Kirsten ook niks. “Als mensen bij mij komen met stressklachten, speelt werk altijd een grote rol. Soms terecht, soms ook minder. Er wordt bij stress namelijk erg naar de omgeving gekeken, terwijl het juist ook met karakter en gedrag te maken heeft."

"Je kan een makkelijke baan hebben, maar als je bijvoorbeeld nergens nee tegen kan zeggen, kun je jezelf alsnog voorbijlopen. Bovendien speelt er naast werk en karakter ook privé vaak iets mee, zoals een verbouwing, trauma of een overlijdensgeval. Opvallend is dat sommige dingen die in eerste instantie heel leuk lijken ook veel stress kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan een huwelijk. Het is een opeenstapeling in de tijd."

Netflix ontspannend?

Dat de laatste jaren steeds meer mensen stressproblemen lijken te hebben, ligt volgens Kirsten ook aan ‘overprikkeling’.

“Vroeger gingen we veel meer naar buiten om te ontspannen. Nu zijn we bezig met onze telefoon, iPad of de televisie. Netflix kijken lijkt misschien ontspannend, maar door bijvoorbeeld een heftige serie krijg je zóveel prikkels binnen. Die moeten allemaal weer verwerkt worden.”

Ook heeft volgens Kirsten het enorme keuze-aanbod een aandeel in de stress. “Stel, je kunt uit twintig dingen kiezen, dan betekent dit dat je negentien dingen mist. Dat voelt niet leuk en zorgt ervoor dat veel mensen constant het fear-of-missing-out-gevoel hebben. Er zijn zoveel mogelijkheden, dat we erdoor bevriezen. Bovendien kiezen mensen dan uiteindelijk vaak met hun hoofd en niet met hun hart. Daar gaan we de fout mee in.”

Vage klachten

Volgens Kirsten lopen mensen te lang rond met stress en dat zorgt voor allerlei vage klachten. “Mensen krijgen bijvoorbeeld rug- of buikpijn, maar kunnen ook ineens last van eczeem krijgen. Mentaal veranderen er ook vaak dingen. Zo zie je dat veel mensen prikkelbaar worden en zich meer gaan terugtrekken. Ook een signaal: als mensen ineens meer koffie gaan drinken, om het vermoeide gevoel kwijt te raken.” In eerste instantie worden deze klachten vaak nog goedgepraat of op een andere manier verklaard, totdat ineens het licht uitgaat.”

Leven om te werken 

Kirsten weet daar zelf alles van. Ook zij had op haar 28ste een zware burn-out. “Ik vond mijn baan niet leuk en leefde echt om te werken. Ik deed niet meer de dingen waar ik blij van werd. Ik moest iets makkelijks op mijn werk doen en wist ineens niet meer hoe. Toen wist ik dat het mis was." 

Kirsten zat een lange periode thuis en sliep vijftien uur per dag.

“In die tijd was er veel minder over burn-out bekend, daarom was er nauwelijks passende begeleiding. Ik heb heel veel geprobeerd en vond uiteindelijk een coach die mij echt begreep. Daardoor, en met behulp van haptotherapie en leiderschapstrainingen, heb ik mijzelf leren kennen en ben ik er weer bovenop gekomen.”

Eigen koers varen

Nu helpt Kirsten zelf mensen met stress- en burn-outklachten. “Samen met hen onderzoek ik hoe ze hun leven opnieuw kunnen indelen. Het is zo belangrijk dat ze weer hun eigen koers gaan varen. Weer dingen gaan doen die ze leuk vinden op een manier die gezond voor ze is. Uiteindelijk krijgen mensen een burn-out omdat ze geen dingen (meer) doen waar ze blij van worden en omdat ze over hun eigen grenzen heengaan. Stop daarom op tijd met dingen die je alleen maar energie kosten en ga dingen doen die je energie geven.”

Wil je weten waar jij staat, doe dan deze test: www.burnout-test.nl

Praat mee

Heb jij wel eens een burn-out gehad? Hoe ging je daarmee om? En hoe sta je nu in het leven? 

 

 

 

En, wat vind jij? Laat je horen!