Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Praat mee

'EHBO-lessen moeten in het lespakket
op iedere school'

Coordinator Online

Merel Schut

H

Het Rode Kruis roept vandaag in De Telegraaf op om scholieren EHBO-les te geven. Veel kinderen weten niet wat zij moeten doen als hun moeder onwel wordt of met een verslikking te maken krijgt.

Uit onderzoek blijkt dat 57% van de ondervraagde kinderen ooit in meer of mindere mate les heeft gehad in eerste hulp. De andere helft geeft aan niet te weten hoe er gehandeld moet worden bij een onwelwording. Slechts 30% van de kinderen weet wat er moet gebeuren als iemand een giftige stof heeft binnengekregen. 

Een woordvoerder zegt dat het belangrijk is dat kinderen op de juiste manier kunnen en durven te handelen als er sprake is van een medische noodsituatie. Vragen als: 'wanneer bel je 112', 'hoe verbind je een wond' en 'hoe geef je een buikstoot bij verslikking' zouden beantwoord moeten worden.

 

Lesmateriaal

Er wordt hier en daar op scholen les gegeven in eerste hulp, maar lang niet overal. Er is lesmateriaal beschikbaar voor de groepen 4 tot en met 8 op de basisschool en ook voor het voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs. Ook gaan er regelmatig instructeurs langs scholen.  Omdat kinderen snel leren zouden volgens het Rode Kruis op alle scholen EHBO-lessen gegeven moeten worden. Scholen hebben nu nog de vrijheid om te kiezen of het in het lespakket wordt opgenomen.

Praat mee

Weten je kinderen wat ze moeten doen bij een onwelwording of verslikking? Krijgen ze les op school of breng jij ze de noodzakelijke kennis bij? Praat mee en laat je reactie hieronder achter.

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!