Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Tatoeage op de werkvloer
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

Tatoeages op het werk:
mooi of storend?

journalist

Maaike Schaap

D

Dat het er niet écht profi uitziet als je op slippers ten tonele verschijnt op je werk, dát weten we inmiddels wel. Dit item komt namelijk iedere zomer wel eens voorbij. Maar tatoeages springen minstens net zoveel in het oog. Hier hoor je echter bijna niemand over. Hoe zit het eigenlijk met de dresscode van tatoeages? Mag je die vol trots laten zien, ook als je 'heel belangrijk' bent en aan het roer staat van een multinational? Of moet je je 'plakplaatjes' lekker onder een paar lange mouwen verbergen?

Een rondje met prikkeldraad op je bovenarm is redelijk nineties. Maar een kittig sterretje op je voet, een mooie tekst bij je pols of een liefdevol hartje op je schouder zien we nog vaak.

Nieuwe tijden, nieuwe inzichten

In de zomer zie je door al die tatoeages 'het bos' bijna niet meer: een sierlijke tatoeage is allang geen uitzondering meer. Dit vraagt misschien om nieuwe inzichten: moet je deze versieringen trots showen, of is het beter om dit tijdens je werk lekker voor jezelf te houden?

Geen eenduidige oplossing

Op de website van de Rijdende Rechter staat geen eenduidig antwoord; het moet volgens deze site per geval en bedrijf worden bekeken. Hiermee wordt bedoelt in welke branche diegene werkt, zijn/haar functie, welk type klanten het bedrijf heeft, enzovoorts. Dit is ook niet gek. Als je bijvoorbeeld in de bouw werkt, hoeft je kleding nu eenmaal minder formeel te zijn dan wanneer je leiding geeft binnen een formeel bedrijf. 

Solliciteer je voor de functie van docent, stewardess of verpleegster? Dan kan het best zijn dat je de zichtbare tatoeages moet verhullen. Maar ga je voor een baan als jeugdhulpverlener, monteur of postbode? Dan mag je ze misschien wél laten zien.

Meestal is het probleem dat deze 'regels' niet altijd ter sprake komen bij het tekenen van het contract. Je wordt geacht er representatief uit te zien. Voor de één betekent het dan het verhullen van een tatoeage, voor de ander afplakken. Waar ligt precies die scheidslijn?

Dit zeggen docenten en directeuren

In Engeland vroeg The Guardian docenten en directeuren in het onderwijs naar hun mening. Chris Silvester, voormalig docent, vertelt dat hij zijn tatoeages vroeger verborg. "Maar de tijden zijn veranderd. Als er een verhaal of betekenis achter zit, dan kan ik mij voorstellen dat het een manier is om een gesprek te starten met een kind."

Graham Stanton, hoofddocent wiskunde op een school, heeft ook drie tatoeages. Maar hij verbergt ze. "Niet iedereen wil daarmee geconfronteerd worden. Daarbij: leerlingen moeten zich aan een bepaalde dresscode houden, dan moet je dit als docent toch ook doen?" Directeur Vic Goddard vindt dat het mag, zolang het geen rare teksten of plaatjes zijn van bijvoorbeeld naakte vrouwen.

Praat mee

Hoe kijk jij naar tatoeages op de werkvloer? Mag dit? En hoe zou jij het vinden als een docent onder de tatoeages zit?

Heb je zelf tatoeages en verberg je ze dan of laat je ze gewoon zien? Praat mee!

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!