Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Annemarie van Gaal
Foto: Hollandse Hoogte/Anneke Janssen
Praat mee

Dat is nog eens een sportieve bijdrage!
'Bewegen voor de portemonnee'

Coordinator Online

Merel Schut

W

Wie in de bijstand zit moet zijn energierekening letterlijk bij elkaar sporten. Dit voorstel van Annemarie van Gaal in haar column in De Telegraaf krijgt veel kritiek. Van Gaal ziet het als mooie oplossing om geld dat niet gekort wordt op de bijstandsuitkering op een andere manier in te zetten.

Van Gaal schrijft in de column over gemeenten die experimenteren met bijstandsgerechtigden die geen sollicitatieplicht meer hebben en ook niet worden gekort op hun uitkering als ze wat bijverdienen.

fietsen, roeien of trappen

Volgens haar maken gemeenten daarmee een inschattingsfout omdat veel bijstandsgerechtigden wel allerlei toeslagen krijgen en gemeenten daar geen invloed op hebben. Hiermee wordt de stress en onzekerheid niet weggenomen omdat de Belastingdienst wel zal blijven korten op toeslagen als bijstandsgerechtigden wat bijverdienden. Daarom stelt de columniste een experiment voor waarmee het geld dat hiermee gemoeid is geïnvesteerd wordt in het openen van sportscholen.

"In deze sportschool kunnen dan alle langdurig bijstandsgerechtigden uit de gemeente gratis sporten. En nu komt het: op die apparaten wordt per persoon bijgehouden hoeveel kilowattuur je verbruikt door te fietsen, roeien of trappen. De hoeveelheid kilowattuur die de bijstandsgerechtigde bij elkaar sport, wordt door de gemeente symbolisch vertienvoudigd en daarmee kan de bijstandsgerechtigde de kosten van zijn of haar eigen energierekening bij elkaar sporten."

Energiebedrijf

"Als de bijstandsgerechtigden voldoende kilowattuur bij elkaar hebben gesport, kunnen ze hun energierekening inleveren die meteen aan de balie overgemaakt wordt aan het energiebedrijf." Naast het sporten krijgen deze bijstandsgerechtigden ook recht op 10 of 20 uur opleiding per maand  in een vak naar keuze waar op dit moment veel vacatures voor zijn. Hiervoor mogen ze dan een opleiding volgen.

Van Gaal kreeg dinsdag veel kritiek op dit idee. Bij RTL Summer Night verdedigde ze haar experiment door te zeggen dat bijstandsgerechtigden hiermee letterlijk zelf in beweging komen en aan zichzelf kunnen werken. '"Je zet ze neer als een soort muizen in een rad", reageerde talkshowhost Beau van Ervan Dorens.

Praat mee

Wat vind jij van dit experiment? Denk jij dat het zin heeft als bijstandsgerechtigden letterlijk in beweging komen voor de portemonnee? En haal je hiermee stress (vanwege het moeten solliciteren) en onzekerheid weg door het weghalen van de sollicitatieplicht en het korten op de uitkering? Snijdt het mes aan twee kanten? In de zin van én beter voor de portemonnee én beter voor de bijstandsgerechtigde zelf? Praat mee!

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!