Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Mag een docent spelfouten maken?
Foto: Roel Burgler| Hollandse Hoogte
Praat mee

'Een docent mag
geen spelfouten maken'

journaliste

Daphne van Rossum

D

Dat er veel klachten zijn over slecht spellende scholieren en studenten dat weten we. 'Me fiets', 'hun hebben...'; het is schering en inslag. Veel leerlingen beheersen de grammatica en spelling niet, blijkt ook uit de resultaten van taaltoetsen. Maar ook docenten maken er vaak een potje van. In de rapporten die deze weken worden uitgedeeld staan de nodige spelfouten, blijkt uit diverse tweets van ouders.  

Ik kan het me nog herinneren uit de tijd dat mijn zoon op de lagere school zat en hij een rapport kreeg: 'J. kan mogelijk nog wel wat harder werken, hij vind spelen leuker en is snel afgeleid.' Mag je van een leerkracht verwachten dat hij/zij foutloos spelt? Of ligt dat (in het geval van de middelbare school) aan het vak dat hij of zij geeft? 

Veel bewondering

Ik heb de correspondentie met de middelbare school van mijn zoon er nog eens op nagelezen en stuitte op de nodige spelfouten. Inclusief hardnekkige dt-fouten! Toch zie ik in het geval van deze lerares vooral een betrokken en bereidheid om 'haar' leerlingen vooruit te helpen. Ik weet dat ze een klas vol puberstuiterballen heeft en elke dag weer probeert om al die hormoonbommetjes in het gareel te houden.

Ik ben dankbaar dat ze mijn zoon elke dag weer onder haar hoede wil nemen, daarvoor heb ik veel bewondering. Ik doe het haar niet na; scheikunde geven aan kinderen die veelal geen interesse hebben in scheikunde. Die liever op een skateboard staan of op een plein of bank hangen dan zich chemische formules eigen te maken en de snelheid van licht en geluid te leren.

Mensenwerk

Een dt-fout neem ik daarom voor lief. Ze geeft immers ook geen Nederlands. Als de docent Nederlands zulke spelfouten zou maken in haar correspondentie zou ik er zwaarder aan tillen, vermoed ik. Ik ben een echte taalfreak (word je vanzelf met dit werk en op een dt-fout zul je me dan ook niet snel betrappen). Maar we hebben hier gelukkig een goede eindredacteur die alles nog eens minutieus naleest. Vooral als je snel schrijft, glipt er altijd wel een foutje doorheen en ook vind ik meervoud lastig. Het blijft natuurlijk mensenwerk.  

Strafpunten

Het eindexamen Nederlands gaat over begrijpend lezen, toch moeten leerlingen foutloos schrijven, vond Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Sander Dekker. Docent Nederlands Michel Pijpers nam een brief van Dekker aan de Tweede Kamer onder de loep en wees op taalfouten. "Een vmbo'er zou strafpunten scoren."

Lange ij en korte ei

"Mensen die in de Tweede Kamer roepen dat leerlingen geen taalfouten mogen maken, denken dat ze zelf verzorgd taalgebruik hebben", zei meester Pijpers tegen RTL-nieuws.

De leraar geeft toe ook wel eens een fout te maken: "Iedereen maakt fouten, in spreektaal maken we er wel honderd per minuut. Ik weet dat ik heel slecht ben in de 'lange ij' en de 'korte ei'. Ik probeer me dat altijd te realiseren en als ik twijfel, zoek ik het op."

Praat mee

Mag ook een leerkracht heus wel eens een taalfout maken? Hoort dat erbij of vind jij dat een docent die consequent slecht spelt ontslagen moet worden?  Heb jij ook weleens een spelfout in het rapport van je kind gezien? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!