Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Kim Kardashian met dochter North
Foto: Eigen Beeld
Praat mee

Hakken, buiktruitjes en korsetjes...
mag jouw dochter alles aan?

journaliste

Daphne van Rossum

J

Je dochter wil  's ochtends de deur uit in een combinatie die niet helemaal de jouwe is. De korte top komt niet voorbij haar navel, is felroze en heeft franjes. Zeg je daar wat van?

Kim Kardashian kennelijk niet. Haar vierjarige dochter North verliet onlangs het huis in een dun jurkje met spaghettibandjes en een perzikkleurig korsetje aan de voorkant. Veel mensen spraken er schande van.

Volgens journalist Annamarya Scaccia van Romper kan de dochter van Kim en Kanye door dit soort kleding zelfs benaderd worden alsof ze geen kind is, maar een seksueel wezen. Slut shaming ligt blijkbaar zelfs voor vierjarigen al op de loer. 

Ik kan me dezelfde commotie herinneren rond Suri, de dochter van Tom Cruise en Katie Holms, die toen ze een jaar of drie was een keer op hakjes de deur uitging. Er brak een hele storm van verontwaardiging los. En toen Victoria Beckham over dochter Harper (toen 5) zei dat ze beter op hakken liep dan menige volwassene, werd ze met de grond gelijk gemaakt. Hoe ze het in hun hoofd haalde om haar dochter überhaupt hakken aan te doen?

Ik vond dat een beetje ver gaan. In het geval van Suri waren het echt van die prinsessenmuiltjes en meisje van die leeftijd kleden zich nu eenmaal graag prinsesachtig. Ze zal ze heus niet aan gemoeten hebben van haar ouders.

En ik kan me ook niet voorstellen dat Harper werd gedwongen op hakken te lopen. Ik zag een keer een foto van haar meisjesspeelhoekje. Daar slingerden wat hakken van haar moeder rond. Meisjes vinden de dingen die hun moeder doet nu eenmaal interessant. 

Braaf meisje

Ik weet niet hoe het bij Kim thuis gaat tijdens het aankleden 's ochtends, maar mijn dochter heeft een hele eigen smaak. Ik kan wel wat klaarleggen, maar dat schuift ze standaard terzijde. Ze zoekt graag zelf haar outfit uit.

Ik kan me niet voorstellen dat Kim veel over de outfit van North te zeggen heeft. Misschien is North wel een heel braaf meisje dat aantrekt wat er klaar ligt. Iets uit de kledinglijn Kardashian Kids van haar ouders bijvoorbeeld. Maar de korsetjurk komt niet uit die lijn, dus zo braaf is North waarschijnlijk niet. 

Korsetachtige creaties

Is een korset dan weer anders dan hakjes? Misschien hebben prinsessen ook wel korsetten aan. Ze hebben altijd van die akelig dunne middeltjes, dus het zou best kunnen. Het is natuurlijk ook gewoon een mode-item. Aan de andere kant kopieert ze waarschijnlijk wat ze bij haar moeder ziet. Ik zie Kim vaak in van die korsetachtige creaties. Die slingeren natuurlijk overal in huis. Ook wel interessant als je vier bent.

Jongensafdeling

Terug naar de kledingstijl van mijn dochter. Ik zeg er maar direct bij dat het niet de mijne is. Ze heeft een hele periode gehad dat ze alleen maar jongenskleding aanhad. In de H&M stormde ze meteen naar de jongensafdeling. Had ik na mijn zoon een meisje, droeg ze de kleding van haar broer. Ik vond het niet leuk, maar ik heb haar gelaten.

Af en toen kocht ik een stoer shirtje, maar dan wel een met meisjesmouwtjes. Of een stoer jurkje, maar dat was alleen maar zonde van het geld. Ze droeg het toch niet.

Glitter en franje

Inmiddels is ze op haar tiende helemaal opgeschoven naar meisjeskleding die bij voorkeur van ketens als Coolcat, Monki en Bershka komt. Alles met veel opdruk, glitter en franje. Ik laat haar maar. Zij moet het dragen en als zij zich er lekker in voelt, dan vind ik het prima.

Gelukkig stylet ze het af met stoere gympen en een spijkerbroekje. Als ik het té (té strak, té bloot) vind, dan zeg ik er wel wat van en koop ik het niet voor haar. Soms tot grote onvrede van haar kant natuurlijk, maar dat is dan jammer. Ik wil haar als moeder beschermen, omdat kinderen van die leeftijd er zich volgens mij helemaal niet zo bewust van zijn hoe er naar ze gekeken wordt.

Laarzen met hakjes

Zelf had ik op de lagere school een vriendin die laarzen met hakken mocht in groep 7, toen de vijfde klas. Ik heb hemel en aarde bewogen om die laarzen van de Wehkamp ook te mogen. Ik vond ze echt de mooiste laarzen die ik ooit had gezien, maar het mocht niet van mijn moeder. Ze zei dat het slecht was voor mijn rug. Toen begreep ik er geen snars van, nu wel.

Een kind van elf op hakken, dat geeft gewoon geen pas. Dat is echt te vroeg. Niet voor een incidenteel verkleedpartijtje, maar wel voor elke dag naar school. Ik zou het mijn dochter nu ook verbieden. Gelukkig vraagt ze er niet om.

Hoe sta jij daarin?

Hoe gaat dat bij jou thuis? Bepalen jij de kledingstijl van je dochter? Of hebben je er nauwelijks invloed op? Zeg jij weleens dat je iets absoluut niet wil hebben? Of laat jij je dochter vrij? Praat mee!


En, wat vind jij? Laat je horen!