Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Baby
Foto: Cultura Images RF/Hollandse Hoogte
Praat mee

Gaatjes in de oren van een baby
is dat kindermishandeling?

Redactie VROUW

M

Mensen op social media gaan los op het filmpje waarbij de 34-jarige Crystal Lynn gaatjes laat schieten in de oortjes van haar destijds vier maanden oude dochter Emily. Het filmpje is al wat ouder, maar ging onlangs opnieuw viraal. De baby krijst het uit wanneer de gaatjes worden geschoten. Er wordt gerept van kindermishandeling en dat ze op latere leeftijd zelf moet kunnen beslissen of ze wel of geen gaatjes wil. Vind jij dat ook?

De Amerikaanse Chrystal is het niet eens met alle negatieve reacties: „Dit is mijn dochter, niet die van jullie. Als ik gewacht had tot ze een maandje of negen was geweest en in staat was om haar hoofd te schudden of te knikken, weet ik 100 procent zeker dat als ik had gevraagd of ze gaatjes wilde hebben, ze had geknikt. Dus als het daarom gaat is er geen juiste of verkeerde leeftijd om gaatjes te laten schieten. Ik maak alle beslissingen voor mijn kinderen tot zij 18 jaar oud zijn.”

 

 

Bij ons op de redactie heeft Sabine (20) ook als baby oorbelletjes gekregen. "Mijn moeder vertelde dat ik niet heb gehuild tijdens 'de ingreep' en vlak daarna evenmin. Nooit had ik er last van en draag ik - vooralsnog - nog altijd oorbellen. Daarom ben ik erg blij dat ze deze beslissing voor mij maakte. Mijn moeders keuze bleek uiteindelijk ook mijn keuze. Sterker nog: inmiddels heb ik zes gaatjes in mijn oren!"

Niña of niño

VROUW-redacteur Eva (27) was zelfs nog maar een paar dagen oud toen ze twee gaatjes in haar oren kreeg. Ze werd na haar geboorte met twee gouden knopjes aan haar moeder in het Spaanse ziekenhuisbed getoond. Wat tot hysterie aan moeders kant leidde. In Spanje is het eerder regel dan uitzondering dat een baby met twee oorbellen in de kinderwagen ligt. Tegenwoordig bieden Spaanse ziekenhuizen op hun kraamafdeling nog steeds aan om een aantal dagen na de bevalling gaatjes te schieten bij de pasgeborene. 

Reden om dit bij jonge kindjes te doen, is ondermeer om het verschil tussen een meisje en een jongetje zo duidelijk mogelijk te maken, om niet de fout in te gaan tijdens het uitdelen van een complimentje. In ons land kun je nog veilig 'Wat een mooie baby' zeggen, maar in Spanje wordt een meisje automatisch guapa of niña genoemd en een jongetje guapo of niño.

Wel of geen gaatjes?

Wat vind jij van gaatjes in de oren bij een babymeisje? Of moet een kind uiteindelijk zelf beslissing of het later alsnog gaatjes wil? Praat mee!


En, wat vind jij? Laat je horen!