Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Prachtige peuter met een strikje in het haar
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

Hoe maak(te) jij de keuze
voor de crèche?

journaliste

Daphne van Rossum

W

Wat is de meest voor de hand liggende crèchekeuze? Voor publicist Matthijs Ponte was het nou net die ene witte crèche. Maar dat vindt Ponte tevens didactisch onverantwoord, zegt hij in Het Parool.

Matthijs schrijft: "Met mijn vrouw oriënteerde ik me de afgelopen maanden op een passende kinderopvang voor ons nog ongeboren kind. Dat deden we vanuit onze prachtige, cultureel diverse volksbuurt in Amsterdam-Noord. Daar leven we voornamelijk tussen de klassieke achterban van de PvdA: de witte arbeidersklasse en de kinderen en kleinkinderen van arbeidsmigranten."

Eenzijdige blik

De meest voor de hand liggende crèche vond Ponte aan de rand van deze wijk. "Kinderen treffen er een beschermde, liefdevolle sfeer, waarbinnen geëxperimenteerd mag worden. Mooi, vonden we." Maar is een probleempje: "Anders dan in mijn wijk zijn alle kinderen hier namelijk afkomstig uit een wit en hoogopgeleid nest. Hetzelfde geldt voor hun begeleiders. De opvang trekt slechts een heel klein wit deel van onze buurt en omliggende wijken." 

Hij vervolgt: "Dat vind ik sociaal ongewenst, maar ook didactisch volstrekt onverantwoord. Een kind krijgt hier een eenzijdige blik op de wereld voorgespiegeld. Onder het mom van creativiteit krijgt het vanaf het prilste begin oogkleppen aangemeten. En de segregatie wordt op deze manier actief in stand gehouden."

Samenstelling

Wat vind jij hiervan? Hoe maak(te) jij de keus voor een crèche of school? Maakte de samenstelling jou iets uit? Of koos je juist heel bewust voor een witte, gemengde of zwarte omgeving? Onder welk mom? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!