Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Anke Teunissen
Praat mee

'Voor een kind is 6 weken
nietsdoen veel te lang'

journaliste

Hester Zitvast

L

Lidwien Kok, directeur van basisschool De Sterrenschool in Zevenaar, heeft zich met haar uitspraken over de zomervakantie niet geliefd gemaakt bij de leerlingen, vermoed ik. Ze stelt in De Gelderlander namelijk dat een zesweekse zomervakantie véél te lang is. Drie, misschien vier weken is meer dan genoeg - zes weken is een drama voor kinderen die moeite hebben met lezen. 

Het vergt van ouders heel wat organisatietalent om de zomervakantie in goede banen te leiden. Want waar de kinderen zes weken aaneengesloten helemaal niets hoeven te doen, staat menig baas er niet echt om te springen dat er zo lang vakantie wordt opgenomen. En dus worden er schema's opgesteld, buren en opa's en oma's ingeschakeld of er wordt uitgeweken naar een zomerkamp. De roep om kortere vakanties is onder ouders niet nieuw.

Baat bij structuur

Maar nu is er dus ook een leerkracht die pleit voor een kortere vakantie. En dat heeft niet zozeer te maken met de organisatieproblemen van ouders, maar wel met 'het te grote gat' dat er valt voor de leerlingen.

Zes weken niet lezen; dat breekt op als we Lidwien Kok moeten geloven. Kinderen hebben er juist baat bij aan hun structuur vast te houden. Ze heeft zelfs al bij het ministerie van Onderwijs aangeklopt.

Weekenden

De reacties van ouders zijn overwegend negatief. Ze lijken het er helemaal niet mee eens te zijn en opperen gekscherend om dan ook maar de weekenden af te schaffen.

Lidwien zou een oude traditie om zeep willen helpen en een eind willen maken aan de heerlijk lange tijd niets doen waarvan iedereen als kind zo genoten heeft.

Organiseren

Maar er zijn ook ouders te vinden die het eens zijn met Lidwien. Opvallend is dat het dan dus vooral weer gaat om het lastige organiseren in die zes weken en niét over haar speerpunt van de structuur voor kinderen.

Wat mij vooral verbaast is dat de zomervakantie dus zou moeten worden ingekort, omdat er kinderen zijn die niet goed kunnen lezen. Daar moet iedereen zich dus maar aan aanpassen. Kunnen deze kinderen tijdens de zomervakantie dan niet spelenderwijs blijven lezen?

Computerprogramma's

Met behulp van speciale computerprogramma's desnoods, geen kind zit namelijk meer te wachten op papieren boeken… Laten we inzetten op meer oefenen en lezen thuis!

Wij wonen op de grens van Utrecht en Noord-Holland. Met een drie of vierweekse zomervakantie zou door de spreiding van de vakanties weggaan voor veel gezinnen vrijwel onmogelijk worden. Dat is namelijk nu, met zes weken, al vaak een probleem. Ik ben er dus niet heel enthousiast over en gun kinderen juist die eindeloze vrijheid.

Praat mee

Wat vind jij? Zie jij bij je kind dat hij moeite heeft met het oppakken van een vaardigheid als lezen, na zes weken niets doen? En zou in dat geval een kortere zomervakantie uitkomst bieden? Of denk je er anders over? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!