Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Whatsapp
Foto: Eigen Beeld
Praat mee

'Sorry, dit bericht was niet
voor jou bedoeld'

journaliste

Daphne van Rossum

E

Even snel wat texten naar vriendin Y. Het is een klein roddeltje over vriendin A. Alleen stuur je het bericht per ongeluk aan vriendin A zelf. Omdat je met haar in je hoofd zat. Schaamrood op je kaken! Hoe ga je het oplossen?

Het is bijna iedereen weleens overkomen: het sturen van de verkeerde tekst naar de verkeerde persoon. Gelukkig wordt er door WhatsApp aan gewerkt dat verkeerd verstuurde berichten verwijderd kunnen worden nog voor de ontvanger ze gelezen heeft. Zover is het helaas nog niet…

Collega M stuurde in de groepswhatsapp laatst per ongeluk een gesproken bericht compleet met sneer aan iemand in de groep. Ook stuurde ze na een dronken stapavond een foto van haar laveloze vriend aan een oudere collega. Ze schaamde zich dood toen ze die maandag erna op kantoor kwam.

Hilarisch

Ook in Metro staan vandaag hilarische, maar pijnlijke voorbeelden te lezen. Zo ging de nicht van Benno* (25) trouwen met haar grote liefde Elles. Het bruidspaar verstuurde hun cadeauwensenlijst in een groepsapp. De moeder van Benno reageerde dat zij voor de pannenset ging, waarop Benno - die dacht dat hij alleen zijn moeder antwoordde - reageerde met: 'lelijke pot wil mooie pan, het moet niet gekker worden...'

"Ai", zegt mediapsycholoog Mischa Coster in Metro, "pijnlijk, maar heel herkenbaar. Maak het alleen niet te groot, want dan gaat het een eigen leven leiden. Dus app bijvoorbeeld: 'Sorry, dit bericht was niet voor jou bestemd. Kan iedereen gebeuren.' Hoe meer aandacht je eraan besteedt, hoe groter het wordt." En over het 'foute' appje heen praten en negeren, is dat een idee? "Nee, dat zou ik niet doen, anders denkt degene (of anderen in de appgroep) dat het berichtje daar wel thuishoort en dan krijg je juist scheve gezichten." 

Blauwe vinkjes

Coster: "Het vervelende is dat we door communicatie via WhatsApp niet zien hoe iemand reageert op een appje. Als je je in een face-to-face-gesprek verspreekt, zie je meteen de reactie van je gesprekspartner en kun je erop reageren. Maar we schieten in de stress als bijvoorbeeld de ontvanger een appje wel heeft gelezen (dat zie je door de blauwe vinkjes, red.), maar niet reageert. De praktijk leert echter dat iemand vaak simpelweg even geen tijd had om direct te antwoorden.”

Heb jij weleens wat aan de verkeerde persoon gestuurd? En hoe heb jij dat opgelost? Praat mee!

*gefingeerde naam

En, wat vind jij? Laat je horen!
Van de partners van VROUW