Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte/Werry Crone
Praat mee

Zijn religieuze scholen
nog wel van deze tijd?

S

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) is teleurgesteld nu Amsterdam via de rechter alsnog een islamitische middelbare school krijgt, schrijft de Telegraaf. De bewindsman stuurt de onderwijsinspectie op de school af. De Raad van State oordeelde vandaag na jarenlang getouwtrek dat Dekker de omstreden school voor mavo, havo en vwo moet financieren.

Dekker is niet blij met de uitspraak: "Ik heb nog altijd weinig vertrouwen in dit bestuur. Ik vind het dan ook frustrerend dat deze school nu kan starten. De rechterlijke uitspraak laat echter geen andere mogelijkheid.”

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Frankrijk, kent Nederland geen scheiding tussen onderwijs en religie.

En hoewel de kerken leeglopen is zo’n tweederde van de scholen ‘bijzonder’, dus protestants, katholiek, hindoestaans, joods of islamitisch. Sommige mensen zetten hun vraagtekens bij een school met een religieuze levensovertuiging.  Zij zijn bang dat onderwerpen als de evolutieleer of homoseksualiteit nogal eenzijdig worden belicht en zijn bang dat het niet goed is voor de integratie als bijvoorbeeld een islamitische leerling alleen maar met andere moslimkinderen in de klas zit. Daarom pleiten zij ervoor dat Bijbel-, Koran- en Thoralessen alleen buiten schooltijd gegeven worden. Alle scholen zouden dus openbaar of op zijn minst neutraal moeten zijn.

Praat mee

Wat vind jij? Zitten jouw kinderen op een school met een religieuze overtuiging? En heb je daar bewust voor gekozen of was deze school gewoon in de buurt? En vind je dat onderwijs en religie gescheiden moeten worden of maakt het je niet uit? Of vind je het juist goed dat je kind godsdienstlessen krijgt op school? Praat met ons mee!

 

En, wat vind jij? Laat je horen!
Van de partners van VROUW