Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Kinderwagen raakt te water en Facebook gaat los
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

'Het ergste van alles is dat de moeder
dit waarschijnlijk ook leest'

journaliste

Daphne van Rossum

E

Een kinderwagen raakt te water. De oma die aan de wandel was met de bewuste wagen, springt erachteraan en weet het kindje gelukkig ongedeerd uit het water te krijgen. Oma en de rest van de familie krijgen nu de ene na de andere veroordelende reactie binnen op Facebook, maar is dat wel terecht?

Het is dinsdagochtend en samen met haar kleinkinderen en de hond, loopt een oudere dame een rondje. Maar dan gaat het mis. De aangelijnde hond rent volgens ooggetuigen in het AD rondjes om de kinderwagen en sprint weg, waardoor de kinderwagen meegesleurd wordt en te water raakt. De oma springt in paniek haar kleinkind achterna en weet de baby op het droge te krijgen.

Een omstander, Patrick, springt ook in het water en haalt de oudere dame eruit. Patrick valt erover dat de vrouw en de ouders van het kindje diezelfde dag nog van alles over zich heen krijgen op social media: “Ik snap daar werkelijk niets van”, vertelt Patrick in het AD. ,,Al die mensen zijn er niet bij geweest, maar ze hebben wel een oordeel klaar.” 

Respect

Je hoeft Facebook maar te openen en iedereen buitelt over elkaar heen. Lorraine: ‘Met alle respect, maar je moet je kind altijd in de gaten houden. Ook zoiets als je kind vergeten in de auto, zulke dingen kunnen gewoon niet.” Roween: ‘Waarvoor zitten die remmen erop?”

Maar er zijn ook heel wat mensen die het voor de oma opnemen, zoals de moeders hieronder.

Marieke: ‘Wat een reacties zeg! Beschamend hoe al die 'perfecte' ouders en/of grootouders reageren. Er is niks zo onvoorspelbaar als een kind. We willen niet dat er iets met onze kinderen gebeurt, dus letten we goed op. Het heet niet voor niets een ongeluk! Even ter info: dat zie je dus niet aankomen!  En ja, je kind kwijt raken hoort daar ook bij. Kinderen zijn ondernemend en dat is maar goed ook, want daar worden ze sterke, verantwoordelijke volwassenen van. Onze (3) kinderen mogen op ontdekking, maar dat wil niet zeggen dat ik ze dat onverantwoord laat doen. Gelukkig voor de ouders en grootouders is dit goed afgelopen. Mensen, verplaats je eens in hun situatie voordat je oordeelt.'

Mauwen

Linda: ‘Gelukkig is het goed afgelopen, maar wat kunnen mensen mauwen zeg! Alsof je zoiets expres doet. Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar blijkbaar zijn sommigen zo perfect in hun perfecte leventje dat zoiets nooit zou kunnen gebeuren. Om te kotsen!”

Angela: ‘Het ergste van alles is dat de moeder dit waarschijnlijk ook leest. Alsof ze het al niet klote genoeg heeft door de situatie. Mensen hebben niet in de gaten hoe hard ze anderen op hun ziel trappen door zulke teksten op social media te zetten, totdat het ze zelf overkomt. Ik heb zelf 1 kind van 20 maanden en 1 van 4,5 maand en zoals iedere moeder weet, heb je altijd ogen te kort. Oordeel niet over een situatie van een ander zonder het fijne ervan te weten. Ik hoop dan ook oprecht dat de moeder in dit verhaal zich niet te veel aantrekt van alle kritiek van mensen die vinden dat dit door nalatigheid komt. We zijn mensen en mensen vergeten soms iets. Denk gewoon na voor je iets roept.’

Slechte moeder

Franny: ‘Als ik deze reacties lees ben ik wel een verdomd slechte moeder. Mijn dochter van 3 wil regelmatig niet aan mijn hand meelopen, dus dan loopt ze los naast me. Ziet ze iets wat harig is, veren of vleugels heeft, dan gaat ze daaropaf en ren ik met haar mee. Ze heeft regelmatig bebloede knietjes en blauwe plekken van ongelukkige valletjes of stoten. Niemand kan 100% opletten. Zelfs met de rem erop kan een hond de kinderwagen omtrekken, zodat een kind in het water valt. Je kunt ook struikelen en de wagen van schrik loslaten.

Ik vind het verschrikkelijk sneu voor de oma in kwestie. Ze zal er vast nachtmerries van hebben. Onze dochter Hailey schoot er vorige week nog vandoor in de Bristol. Ze maakte er een spelletje van en schaterde tussen de schappen terwijl ik haar achterna zat. Er kan overal iets gebeuren wat slecht kan aflopen. De mensen hier die 'lomp' en 'er zit een rem op' of 'dit zou mij nooit gebeuren' roepen, zullen vast nog wel eens meemaken en erop terugkomen. Dat kun je niet tegenhouden helaas.’

Oordelen

Vind jij het terecht dat mensen een mening hebben over dergelijke gebeurtenissen? Of ben jij van mening dat mensen niet zo hard moeten oordelen over elkaar? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!
Van de partners van VROUW