Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Ton Toemen
Praat mee

Negen dingen die je echt niet moet doen
als je dronken bent

journaliste

Hester Zitvast

G

Geen paniek, je bent echt niet de enige die af en toe iéts te diep in het glaasje kijkt. Het feestje was zó leuk, de wijn waanzinnig lekker, je had niet genoeg gegeten of – en dat is dan toch het vaakst de oorzaak: je raakte de tel van je alcoholconsumpties kwijt. Wij geven je graag wat tips om de schade zo veel mogelijk te beperken. En dan doelen we dus niet op 'water drinken' of 'een 'goede bodem leggen'…

Ga niet, we herhalen NIET op Facebook

Heel aanlokkelijk, om even met één oog (want focussen lukt al niet meer) te checken wat je  vrienden aan het doen zijn. Doe.het.niet. Het gaat namelijk fout. Je zult zien dat je iets gaat posten wat op dat moment echt supergrappig lijkt, maar wat de volgende dag in alle nuchterheid de plank volledig mis blijkt te slaan - én ook nog vol tikfouten zit. Iedereen weet dat je het dronken hebt zitten posten, helemaal als je er ook nog eens een zogenaamde 'blauwe foto' bij hebt geplaatst. (Een foto waarop je met je linkeroog in je rechterbroekzak kijkt, in de volle overtuiging dat het je zwoele blik is.)
 

Ga NIET op de foto

We sloten er ons Facebook-advies al mee af, maar we willen 'm nog even exclusief uitlichten voor je, omdat het echt heel belangrijk is. Ga niet op de foto als je dronken bent. Je kijkt namelijk niet zwoel. Je kijkt lam. En die tong uit je mond, het peace-teken dat je maakt en dat glas wijn naast je oor doen je geen goed. Doe jezelf en je vriendinnen een lol en plan een keer een nuchtere fotoshoot in als je jullie vriendschap zo graag wilt vastleggen op de gevoelige plaat. Want ook dat flitslicht op je inmiddels rood-vlekkerige gezicht spreekt nou niet bepaald in je voordeel. Oh en die duckface? Ja, je weet het zelf al wel hè...

Zoek GEEN contact met je ex

Vanaf een bepaald aantal glazen (lees 'teveel'), krijgen nogal wat vrouwen de neiging contact te zoeken met hun ex. Even een sms'je sturen of via messenger een lange lap tekst verzenden, die zowel emotioneel als agressief van inhoud kan zijn. Niet doen, echt niet. Nu je dit (hopelijk) in nuchtere toestand leest, zul je het met ons eens zijn dat het een no-go is. Probeer dat voorafgaand aan een feestje als een mantra tot je te nemen, zodat je het ook weet als je even daarvoor nog op de bar met The Village People hebt staan meebrullen. Oh en zoek 'm nou ook niet op op Facebook. Voor je het weet like je per ongeluk een foto van hem en heeft 'ie door dat je hem ietwat laveloos aan het stalken bent.

Fatsoeneer je make-up, werk het NIET bij

Even naar het toilet gaan om de mascara van je wangen te halen is een prima plan, maar laat je make-up tas achterwege. Je denkt namelijk misschien dat er een slapende visagist in je huist en op het punt van ontwaken staat, maar als je in aangeschoten toestand met je kwasten en smeersels aan de gang gaat, kom je er vooral als Bassie van Adriaan uit te zien. Dat is voor niemand leuk, maar vooral voor jezelf niet. We vrezen namelijk dat het maak-geen-foto-advies vrijwel niet na te leven is, zodat je de dag erna toch via via met je eigen experimentele maquillage geconfronteerd wordt. (En met een beetje pech dus ook al je Facebookvrienden.)

Maak GEEN afspraken

Daar staat ze, die vriendin van vroeger, waar je mee gebroken hebt, omdat het eigenlijk toch een énorm vervelend mens was. Na een ellendig traject was je eindelijk van haar af, maar nu, met een fles wijn op, val je haar weer om de nek alsof je haar intens gemist hebt. En voor je het weet is 'ie gemaakt, de lunchafspraak. Als je de volgende dag de notitie in je agenda ziet, kun je jezelf wel voor je kop slaan. Moet je wéér aanhoren wat een zwaar leven ze heeft en driehonderd foto's van haar chichilla en haar elektrische fiets bekijken. Zeg niet dat wij je niet hebben gewaarschuwd!

Heb het NIET over vakanties

Vermijd het onderwerp vakanties, want voor je het weet smeed je wilde plannen om 'gezellig met z'n allen' ergens naartoe te gaan. Sta je daar, wild enthousiast, op je telefoon naar grote huizen op Ibiza te zoeken. De day after is het plan helemaal zo fantastisch niet meer. Geen budget, totaal geen zin in haar man of haar kinderen, je houdt helemaal niet van groepsvakanties of je had al iets geboekt en hebt geen vrije dagen. Op de redactie van VROUW liet iemand in benevelde toestand zich eens al bijna in een wintersport praten. En ze haat skiën! Zo zie je maar….

Maak GEEN ruzie

Makkelijker gezegd dan gedaan, want het voelt als een geweldig plan om als je diepgewortelde frustraties eens op tafel te gooien, nu de poorten naar de emoties zo lekker open staan. NIET DOEN. Alles wordt uitvergroot met een borrel op. Dus dat jouw man vorige week een keer vergat te vragen hoe het op je werk was, is geen reden tot scheiden, echt niet. Dat begrijp je de dag daarna wel weer, heb het er dan dus maar over. En pak je koffer nou maar weer uit en ga slapen.

Stap NIET in de auto of op de fiets

Een heel belangrijke. De ellende is niet te overzien als er iets mis gaat. Dat van die auto weet je waarschijnlijk ook wel, maar ook de fiets is gewoon geen goed plan. Je kunt het namelijk niet, fietsen, als je dronken bent. Leg je gebroken kaak, je blauwe oog of je gekneusde pols maar eens uit aan je baas. Of praat bij je moeder maar recht waarom je je voortanden mist. En dan misschien wel de allergrootste wake-up call: als je met je fiets te water raakt, overleeft je telefoon dat NIET.

Doe NIET aan karaoke

Tenzij je echt heel toonvast bent, zuiver kunt zingen en op een podium ineens een stuk minder toeter overkomt, doe je er verstandig aan weg te blijven bij de karaokeset. Als je er staat, jezelf staande houdend aan de microfoon, waan je je misschien een popster, maar dat ben je natuurlijk niet. Je stem slaat over, je vergeet de tekst, het wordt áltijd door iemand gefilmd (en de volgende dag in de groepsapp geslingerd) waarna iedereen je snoeihard zal uitlachen, echt.

Het zijn nogal wat regels, waar je je maar beter aan kunt houden, zoals je ziet. Maar met een beetje oefening, lukt het best. We zijn natuurlijk ook benieuwd of jullie nog wat tips hebben – buiten de allerbeste tip natuurlijk, niet zoveel drinken. Deel je verhaal en je goede adviezen!

En, wat vind jij? Laat je horen!
Van de partners van VROUW