Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Phil Nijhuis
Praat mee

Ouders worden gek van kinderfeestjesdruk
alleen het beste is goed genoeg

journaliste

Hester Zitvast

W

Wil je aan de buitenwereld laten zien hoe goed je het als ouders doet? Organiseer dan een kinderfeestje waar klasgenootjes, de buurt en desnoods de hele stad het nog jaren over heeft. Alleen het beste is goed genoeg. Ouders voelen de hete adem van andere organisatorische toptalenten in hun nek hijgen en willen ook een limousine voor hun bloedjes huren. En een taart van twee meter hoog aansnijden en met de kleuters een rondje vliegen in een helikopter. Voelen jullie de drang tot meedoen aan deze hysterie ook? Of blijven jullie heel relaxed en wordt het dit jaar weer gewoon koekhappen en zakdoekje leggen?

Hysterisch in de Hummer

Mijn zoon werd jaren en jaren geleden een keer uitgenodigd voor een partijtje van het buurjongetje van opa en oma. Mijn kind was toen een jaar of tien, het desbetreffende jarige mannetje vijf - om nu dus al even de gekheid van het verhaal aan te geven: zo ongeveer iedereen was uitgenodigd op de fuif. We mochten ons kind ergens in een nabijgelegen dorp op een pleintje afzetten, waar hij met veel bombarie werd opgehaald door een hysterische knalgele Hummer. Alle nu al doorgedraaide kinderen stuiterden van links naar rechts door de rit in de misschien wel meest overdreven auto ever. De rit ging naar de lokale golfclub, alwaar een compleet animatieteam klaar stond om het themafeest (piraat) in te kleuren.

Weggevlucht

Het was een dolle boel. Dat weet ik, omdat ik een paar uur voor het einde zelf ook werd uitgenodigd om nog even mee te komen borrelen met alle andere ouders. Ik heb het aantal aanwezigen niet geteld, maar durf met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te beweren dat het de maximale acht kinderen die ik vroeger mocht uitnodigen ruimschoots overschreed – het voelde als honderden. De glazen werden bijgevuld zodra de bodem ook maar een beetje in het zicht leek te komen, de kinderen stonden he-le-maal strak van het suiker, het animatieteam liep op het tandvlees met kinderen op de rug de feestvreugde hoog te houden en toen er ook nog een volkszanger kwam om een optreden te verzorgen, ben ik weggevlucht. Met kind. En goodiebag met zwaard en doos Playmobil om er thuis nog even van na te genieten.

Olifant en Justin Bieber

Gelukkig hebben we niet veel van dit soort gekke feestjes gehad. Begrijp me niet verkeerd hoor; voor de kinderen natuurlijk helemaal het einde al die grenzeloosheid, maar je zou er als ouder toch een beetje een complex van krijgen, als je aankomt met je middag zwemmen, bowlen of een speurtocht in het bos. Ouders boksen steeds meer tegen elkaar op, zo is de trend, en voelen een enorme drang om van het kinderfeestje een prestigekwestie te maken. Waarom? Er hoeft écht geen olifant, suikerspinmachine en optreden van Justin Bieber aan te pas te komen om er een beetje pret van te maken, toch?

Niet normaal

Het schijnt in Amsterdam heel erg te zijn, dat ouders niet voor elkaar onder willen doen, maar het zal in de chique wijken van andere grote steden of in het luxe Gooi ook wel één groot kinderfeestjesgekkenhuis zijn. Ik heb een paar maanden geleden met mijn kinderen naar een YouTube-filmpje gekeken, waarin een 13-jarig jongetje zijn Bar Mitswa in het Amstel Hotel vierde. Heel het hotel afgehuurd, optreden van Jamie Foxx en Drake: het was waanzin. Waanzin ten top. Ik vraag me vooral altijd af in hoeverre dit soort kinderen later nog ergens waardering voor kunnen hebben. Want laten we eerlijk zijn; het is hoe je het ook wendt of keert niet normaal.

Praat mee

Hoe vul jij de kinderfeestjes van je kind in? Is jouw kind misschien al eens op zo'n overdreven partijtje geweest of kan het wat jou betreft ook niet gek genoeg zijn? Waar ligt voor jou de grens en wat is je budget voor een partijtje? En…laat jij je gek maken door wat andere ouders allemaal doen? Praat met ons mee!  

Van de partners van VROUW