Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

AED
Foto: Hollandse Hoogte/Harold Versteeg
Praat mee

Over verhuftering gesproken...
Hoe is het eigenlijk met u meneer?

Coordinator Online

Merel Schut

I

In een Groningse supermarkt wordt een bejaarde man met hartritmestoornissen geholpen door omstanders. Een andere klant is woedend dat het allemaal zolang duurt voordat hij een pakje sigaretten kan afrekenen. Steeds vaker stuiten mensen op onbegrip en boosheid van anderen, bij calamiteiten en eerste hulp. Verhuftert Nederland?

De Groningse Maarten doet zijn relaas op Facebook. 

AED

Vorige week was hij in de supermarkt toen hij zag dat een bejaarde man op een stoel werd gezet omdat hij zich niet goed voelde. Maarten schoot met een paar andere klanten en medewerkers van de supermarkt te hulp.

De AED (automatische externe defibrillator, red.) werd aangesloten om de man eerste hulp te verlenen. Maar een andere klant is woedend, omdat het allemaal zolang duurt. En dat zijn kind dit allemaal moest zien. (Alsof het niet schadelijk is om een pakje sigaretten met je kind te gaan kopen, maar dat is weer een andere Praat mee, red.) 

Schelden en tieren

Maarten schrijft: "Terwijl ik meneer troostte en kalmeerde omdat hij zelf ook voelde dat het helemaal niet goed ging en dus heel erg bang was, had ik misschien beter u moeten troosten vanwege het feit dat u en uw kind dit moesten zien. Terwijl we meneer op de AED aansloten bleef u bij de balie staan en schelden."

De man droop uiteindelijk af en liet omstanders en medewerkers verbijsterd achter. Een kassameisje was erg overstuur door de boze klant. Het verhaal krijgt uiteindelijk een triest einde omdat de onwel geworden man later in het ziekenhuis overleed.

Foto's en filmpjes

De zich zeer negatief uitlatende vader was dus een van de laatste mensen die hij zag... Maarten richt zich tot de boze klant: "Helaas heb ik vandaag gehoord dat meneer is overleden. Maar wat misschien wel het belangrijkste is, hoe gaat het nu met u?" 

Het is helaas niet de eerste keer dat omstanders zich bij het verlenen van eerste hulp misdragen. Al jaren krijgen hulpverleners te maken met agressie, maar ook 'gewone burgers' zoals Maarten komen dit tegen. Zo spraken we onlangs nog moeder Nina over haar verongelukte zoon Chiel. Omstanders maakten foto's en filmpjes van de jongen, die al snel op social media circuleerden. 

Praat mee

Heb jij ook weleens meegemaakt dat omstanders zich vervelend gedroegen tijdens een calamiteit of alarmerende situatie waarin eerste hulp nodig was? Denk je dat er sprake is van verhuftering van de maatschappij? Praat mee!

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook, net als Maarten, wel eens iets vervelends in het openbaar meegemaakt? En wil je daarover vertellen?

Dan kan dat hier!

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!
Van de partners van VROUW