Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Praat mee

Ziek van je menstruatie...
zeg je dat op je werk?

Redactie VROUW

E

Er zijn maar weinig vrouwen die geen ongemak en pijn ondervinden tijdens hun menstruatie. Toch praten we er nauwelijks over en gaan we stug door met wat we altijd doen, blijkt nu uit een grootschalig onderzoek. Is dat wel wenselijk?

Als wij ons ziek voelen door onze menstruatie, geven wij dat zelden op als reden voor onze ziekmelding. We verzinnen liever een smoes. Maar waarom doen we dat eigenlijk? Veel vrouwen voelen zich immers minstens één dag per maand flink beroerd? Zou het iets te maken hebben met de vrolijke reclames voor tampons en maandverband, die de boodschap brengen dat menstrueren helemaal niet vervelend is?

Ook economische schade

In Nederland loopt er nu een groot onderzoek naar de gevolgen van menstruatie. Uit de eerste resultaten van de enquête van Radboud UMC blijkt dat wij tijdens onze menstruatie over het algemeen stug doorgaan met wat we altijd doen. 

Tegen De Gelderlander stelde gynaecoloog en onderzoeker Bertho Nieboer dat de economische schade van menstruatieklachten evenwel groot is. Zo had hij in zijn praktijk een meisje dat afzakte van het vwo naar havo en kent hij vrouwen die van baan wisselde, allemaal omdat zij veel menstruatieklachten hebben.

Liever in bed 

Bertho is niet de enige man die zich bezighoudt met de lichamelijke ongemakken die wij ondervinden. Ook Peter de Vroed zet zich voor ons in. Hij schreef het boek ‘Men-struatie’. Hiervoor vroeg hij meer dan 1600 vrouwen hoe ze hun cyclus ervaren en wat ze graag zouden willen.

Uit zijn onderzoek bleek dat wij gemiddeld nog maar 53 procent van ons energie overhebben op de zwaarste dagen van onze menstruatie. 61 procent van de ondervraagde vrouwen gaf aan dat zij pijnstillers slikken om de dag door te komen. En misschien wel het schokkendste resultaat was dat 90 procent van de vrouwen aangaf dat ze het liefst in bed zouden blijven liggen tijdens hun ongesteldheid.

Praat mee!

Meld jij je weleens ziek als je ongesteld bent? En zo ja, zeg je dan eerlijk wat er aan de hand is of gooi je het op iets anders? Zou jij voorstander zijn van het opnemen van verlofdagen, zodat je in bed kan blijven liggen als je echt heel veel pijn hebt? Of vind je dat de menstruatie er gewoon bij hoort en dat je je er niet door moet laten kisten? Laat het ons weten en praat mee!