Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Het duo Olaf en Alma met al zijn bezittingen
Foto: Eigen foto
Praat mee

Mijn huis is jouw huis...
Of toch liever niet?

journalist

Elien Andersen

O

Olaf (18) en Alma (17) weten nooit waar ze over twee maanden wonen, omdat ze in hun eigen stad als nomaden van huis naar huis te trekken. "Ons grootste doel is mensen blij maken. Door de katten te aaien, planten water te geven of bloemen neer te zetten", zegt het olijke stel. Zeg eens eerlijk, hoe gastvrij ben jij?

'Wat als je elke twee weken op een nieuwe plek woont en je tegelijkertijd mensen blij maakt?', dachten de twee vorig jaar. Dus zetten Olaf en Alma vorig jaar hun liefde voor huizen, reizen, dieren en mensen om in een project: een jaar lang van huis naar huis trekken onder de naam Nomadisch circusstel

Ontmoeting

De twee ontmoetten elkaar 'onder tafel'. Alma: "Olaf was ooit onder een tafel tosti's aan het maken, toen hij vroeg: 'Heeft er iemand een mes?' Nou, ik heb altijd een soort Mary Poppins-tas bij me, inclusief Opinelmes."

"Hij was wat verbaasd dus legde ik uit dat ik altijd onderweg ben en het liefst herder zou zijn in de Himalaya. inmiddels zijn we dolgelukkig samen. Dus wat er van een Opinelmes en een tosti-ijzer kan komen, haha!"

Straatartiest

Dat ze als nomaden leven, moge duidelijk zijn. Olaf is straatartiest en laat je dit duo op je huis passen dan ligt er in ieder geval een gedichtje en een bosje bloemen voor je op tafel. 

Alma is veel verhuisd en zwierf heen en weer tussen gescheiden ouders en vrienden. Het onderweg zijn werd een passie, zo stelt ze. Alma: "Een zwerftocht is het mooiste om samen te doen en zo kwamen we afgelopen zomer op het idee om daadwerkelijk te gaan rondtrekken."

Schipper

"We kwamen erachter dat op een huis passen een mooie gelegenheid is om een kijkje te nemen in een ander huis, een andere straat en een andere buurt. Je leven is opeens helemaal anders. Een win-win situatie dus!"

Op de vraag of ze weleens op rare plekken komen, antwoordt het huisloze duo: "We waren laatst in een huis van een voormalige schipper. Ook al was het geen boot, maar een rijtjeshuis, toch hadden we het gevoel dat we in een boot verbleven." 

Mensen en dieren

"Want overal hingen landkaarten, alles was van hout. Dat zijn ontzettend leuke dingen, huizen zijn soms net mensen." Ook het vinden van huizen gaat ze goed af: "Het enige dat we nodig bleken te hebben is onze Facebook-pagina, de huizen komen vanzelf." 

"We hebben behoorlijk wat reacties gehad, ook van mensen die ons niet kennen. We spreken altijd van tevoren af om kennis te maken. Dat is voor ons ook heel erg leuk; je leert zo niet alleen huizen kennen, maar ook mensen en dieren. Mensen zijn tot nu toe ontzettend positief: dat maakt ons super blij."

Experiment

Krijgen ze nooit een kritische noot? Alma: "Wat wij doen is een experiment, met als grootste doel mensen blij maken. Dit door de katten te aaien of brokjes te geven. Maar ook planten water te geven, gedichten achter de laten en bloemen neer te zetten." 

"We bouwen op vertrouwen en dankbaarheid. Het is een manier van leven die ons heel dierbaar is. Maar het nomadenbestaan is niet voor iedereen. We improviseren elke dag, week en maand opnieuw."

Dankbaar

"We weten nooit waar we over twee maanden zullen slapen, vervoeren onze spullen in een bakfiets en fietsen de hele stad door. Het is iets wat ons heel gelukkig maakt en voelen daarom de grote drang om dit met de wereld te delen." 

"We zijn ontzettend dankbaar voor alle plekken en mensen die wij hebben ontmoet en gaan ontmoeten op onze tocht. En als het even kan zouden we het supergaaf vinden als onze reis een jaar kan duren en we zo veel mogelijk buurten en huizen te zien krijgen."

Praat mee

Vind jij het een fantastisch initiatief en zou je wel gebruik willen maken van hun diensten? Of heb je liever geen vreemden in jouw huis en/of vind je dat Olaf en Alma - net als ieder ander - maar een baan moeten zoeken en werken voor een eigen (huur)huis? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!