Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hollandse Hoogte /  EyeEm Mobile GmbH
Praat mee

Alcohol drinken in het bijzijn van je kind(eren)...
Mag dat?

Anne-Flore Muller

D

De Australische premier Malcolm Turnbull (62) kreeg veel kritiek op een foto die hij recent op Facebook plaatste. Op het kiekje zit hij in een voetbalstadion met een biertje in zijn hand en zijn kleindochter op schoot. Het bijbehorende bijschrift: Multitasking tijdens voetbal. Alcohol drinken in het bijzijn van kinderen... Mag dat?

Dat het een omstreden onderwerp is, blijkt uit de reacties op sociale media. Zijn belangrijkste politieke rivaal en linkse oppositieleider Bill Shorten nam het zelfs voor hem op: Dit is onzin. Laat hem grootvader zijn. Ook senator Matthew Canavan postte een foto waarop hij alcohol drinkt in het bijzijn van zijn kindje. Met daarbij: Ik steun de premier.

Het goede voorbeeld

Voor collega Daphne is het een uitgemaakte zaak; zij trekt geen wijntje open in het bijzijn van haar twee kinderen. "Als alleenstaande moeder kies ik er bewust voor om geen alcohol te drinken waar de kinderen bij zijn."

"Ik wil het goede voorbeeld geven, en voorkomen dat mijn kinderen denken dat het normaal is om iedere dag alcohol te drinken in je eentje. Wanneer er vriendinnen over de vloer komen, drink ik wel."

Geen fijne gedachte

Ook beautyredacteur Enith houdt rekening met haar alcoholgebruik. Ze is moeder van twee jonge kinderen. "Vooral als mijn man aan het werk is, neem ik liever een frisje. Want als de kinderen aan het buitenspelen zijn en er eentje valt, kan ik ze niet naar de dokter brengen als ik gedronken heb. Dat vind ik geen fijne gedachte."

Toch vindt niet iedereen dat alcoholgebruik en opvoeden nooit hand in hand kunnen gaan. Een andere Facebookgebruiker laat in een reactie op de foto van premier Turnbull weten, dat ze de commotie overdreven vindt. 

Ach, hoeveel ouders drinken meer dan drie glazen alcohol op een zaterdagavond, zodat ze niet eens meer naar de huisartsenpost kunnen rijden als er iets met hun kind is?

Balans

Pedagoog Rika Elema-de Boer (58) stelt dat bij opvoeden 'balans' het toverwoord is. En dit is volgens haar ook bij alcoholgebruik het geval. "Als ouder is het belangrijk om te laten zien dat je maat kunt houden en dat je jezelf kunt beheersen."

"Goed je grenzen bewaken is daarom essentieel. Kinderen zijn imitators; wat jij doet nemen zij over. Wanneer jij dus vaak alcohol drinkt en hierin geen maat kunt houden, zullen je kinderen dit als normaal beschouwen."

Onrealistisch voorbeeld

Helemaal niet drinken is volgens de opvoedkundige echter overdreven. "Zo’n brave Hendrink hoef je niet te zijn, dan geef je een onrealistisch voorbeeld. Kun je dit beeld volhouden op de lange termijn? Waarschijnlijk niet. Ik zou het dan ook niet als algemene regel voor het ouderschap willen aanraden."

Op de foto gaan met alcohol raadt Rika ouders daarentegen wél af. "Ik zou zelf niet op de foto gaan met een glas wijn in de hand. Het schept het beeld dat het cool is om te drinken en dat is niet de boodschap die je als ouder de wereld in wilt zenden."

Praat mee

Drink jij wel eens alcohol in het bijzijn van je kind(eren), of vind je dat niet absoluut kunnen? Praat mee!

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!